Hoe verging het Ymare in Straatsburg?

3 min. leestijd

Afgelopen weekend reisde de Nederlandse Ymare van Halen-van der Sluis (36) vanuit Bovensmilde af naar Straatsburg om haar mening te geven over de Europese Unie. Dit deed ze tijdens het burgerpanel van de Conferentie over de Toekomst van Europa. Het is een experiment van de Europese Unie om besluitvorming beter aan te sluiten op de wensen van Europese burgers.

“Ik ben nog steeds aan het bijkomen. Het voelde als werken, maar ik vond het fantastisch om mee te maken.” Op vrijdagochtend stapte Ymare al om 07.30 uur in de bus richting het Europees Parlement. “Wat een indrukwekkend gebouw is dat. Het is mega groot, maar er waren veel mensen die ons de weg wezen.”

Belgen

Ze begonnen in de plenaire zaal. “Ook heel indrukwekkend die grote ronde.” Op haar stoel was het even zoeken met de koptelefoon in haar hand. “Hoe doe je dat met die tolken?” Gelukkig vond ze al snel de 5e frequentie waarop de Nederlandse tolk klinkt. “Wel even wennen, want de vertalers waren allemaal Belgen. Ik kom uit het noorden dus voor mij was het even schakelen.”

Hoe verliepen de discussies?

“Na de opening zaten we samen in groepjes van vijf personen uit verschillende landen. Ik zat in een groep met twee personen uit Tsjechië, iemand uit Frankrijk en Duitsland. We bekeken kwesties waarvan wij vonden dat de Europese Unie daar dieper op in zou moeten gaan. Het thema was: de Europese Unie in de wereld. We vonden dat de Europese Unie meer autonoom moet zijn. Voor onze grondstoffen en goederen zouden we beter minder afhankelijk zijn van andere landen. Daarnaast vonden we het belangrijk dat EU zich sterker laat horen over het klimaat.”

Hoe was de sfeer?

“De discussies waren niet zo fel als ik van te voren had verwacht. Misschien omdat we het niet over migratie hadden. De sfeer was goed. Het viel me wel op dat veel mensen heel emotioneel waren. In onze groep zat een oudere Tsjechische dame die al veel had meegemaakt in haar leven, daar vertelde ze over. Ze was zo blij dat ze gehoord werd.”

“Ook in de plenaire zaal waren mensen emotioneel. Ik denk dat 80% huilend aan de microfoon stond. Ik denk dat ze oprecht het gevoel hadden dat ze gehoord werden en daar heel blij om waren.”

Hoe waren de reacties op je deelname?

“Op Instagram deelde ik het een-en-ander over ervaringen in Straatsburg. ‘Je bent daar toch alleen maar voor promotie van de Europese Unie’, zeiden verschillende vrienden van mij. Zij mogen natuurlijk die mening hebben. Dat vind ik niet lastig. Maar ik heb ze wel uitgelegd dat ik oprecht denk dat ze naar ons luisteren. We hebben zoveel informatie en punten op papier gekregen, dat doe je niet ter promotie. Daarnaast mag ik nog vijf keer terugkomen voor de plenaire vergadering. Zo veel organiseren doe je niet alleen ter promotie.

Vertel, je mag nog vijf keer terugkomen?

“Ja ik kwam uit de loting om mee te doen aan de plenaire vergadering. Ze maakten er een spelshow van. In de plenaire zaal trokken ze de namen van de personen die nog wilde terugkomen. Komt mijn naam ineens uit die doos! Ow wacht, nu wordt het wel heel serieus dacht. Stond ik daar ineens voor 200 mensen met die microfoon in mijn hand voor de hele zaal te verklaren dat ik mee wilde doen.

Het is te hopen voor Ymare dat ze weer een beetje is bijgekomen, want de eerstvolgende plenaire vergadering is aanstaande donderdag al in Straatsburg.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie