Rutte op reis: rechtsstaat in Polen, defensie in Litouwen

2 min. leestijd

Minister-president Mark Rutte bezoekt vandaag Litouwen en Polen, in de aanloop naar de Europese Raad en NAVO-top. 

Rutte spreekt met de president van Litouwen en de premier van Polen. Onderwerp van gesprek: de banden tussen de landen, en EU-onderwerpen als Oekraïne en de rechtsstaat, laat hij online weten. 

De rechtsstaat in Polen

Het gesprek over de rechtsstaat komt niet uit de lucht vallen, het is een belangrijk Europees onderwerp in Polen. In februari oordeelde het Europees Hof van Justitie dat de Europese Unie Polen mag korten op subsidies omdat het, net als Hongarije, democratische rechten en vrijheden niet voldoende waarborgt. Na die uitspraak liet de Europese Commissie weten ‘te kijken naar de volgende stappen’, tot grote frustratie van Europarlementariërs. Die vinden dat de Europese Commissie niet snel genoeg handelt met de subsidiestraf.

Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie in de komende weken miljarden aan subsidies overmaakt aan Polen, terwijl die subsidie de afgelopen maanden op de plank bleef liggen vanwege de rechtsstatelijke situatie. Met de uitspraak van het Europees Hof heeft de Commissie nog geen publieke actie ondernomen. 

Dat gesprek over de rechtsstaat ziet Rutte dus als zijn verantwoordelijkheid. Daarnaast bezoekt hij een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Warschau. Polen vangt nu ruim twee miljoen mensen uit Oekraïne op.

Defensie in Litouwen

Litouwen speelt een cruciale rol in het waarborgen van Europese veiligheid, laat Rutte online weten. Voor het bewaken van die veiligheid zijn de afgelopen vijf jaar 270 Nederlandse militairen in Litouwen gestationeerd, als onderdeel van een NAVO-missie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie