Wel of geen Europees geld voor Palestijnse schoolboeken?

3 min. leestijd
Young women reading a small book.

Een verheerlijking van geweld en terreur, stereotypen en anti-Israëlische terminologie: er zou een hoop mis zijn met de Palestijnse schoolboeken. Reden voor Eurocommissaris Olivér Várhelyi om de haatdragende inhoud aan te kaarten en de Europese financiering van de Palestijnse schoolboeken te herzien. 

Tussen opvoeden en opruien

Inmiddels zouden de Palestijnse autoriteiten hebben bevestigd dat de Europese Unie deze subsidie zal stopzetten omwille van de inhoud van de schoolboeken. Dat meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Na herhaalde onderzoeken heeft de Palestijnse Autoriteit met de Europese Unie afgesproken om haatdragende, antisemitische leerstof te verminderen. 

Maar daar is vooralsnog weinig van gekomen, concludeert IMPACT-SE – een Israëlische organisatie die wereldwijd toeziet op de culturele tolerantie in het onderwijs – in een rapport dat kijkt naar de Palestijnse lesstof in 2021-2022 ten opzichte van het leerjaar daarvoor.

Onenigheid in Brussel

Voor verschillende Europarlementariërs, waaronder Bert-Jan Ruissen (SGP), is de maat vol: de geldkraan moet dicht totdat de boeken zijn aangepast. Een kwestie waar EU-commissaris Varhelyi zich meermaals voor heeft ingezet, maar zonder succes door verzet in de Raad. In een brief aan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen werd daarom andermaal benadrukt dat er wat moet veranderen.

Tot ontsteltenis van enkele politieke groepen (S&D, de Groenen en Links) in het Europees Parlement die vervolgens ook een brief schreven aan de Europese Commissie. Boodschap? Voortzetten van de subsidie voor schoolboeken is belangrijk want daarmee wordt voorkomen dat extremistische hoeken invloed kunnen uitoefenen op de lesstof.

Geen geldstop, wel onderzoek

Een zeer gevoelige kwestie die resulteert in besluiteloosheid en daardoor al even aansleept. Vorig jaar kwam het verzoek om actie te ondernemen een paar stemmen te kort bij de vergadering over de Europese begroting. Donderdag werd opnieuw gestemd, maar dan in de Commissie begrotingscontrole. Ondanks verzet van de Groenen en S&D werd een compromis gevonden waarbij er geen stop zal komen op de subsidie (van 30 miljoen euro) maar wel een nauwkeurig onderzoek naar de aanpassing van de misstanden door de Palestijnse Autoriteit.

Niet genoeg, vindt Ruissen. “Bijzonder kwalijk dat de EU stug doorgaat belastinggeld te spenderen aan antisemitisme. We doen ons best het te bestrijden binnen de Europese Unie, maar subsidiëren het erbuiten. Dat is te gek voor woorden. De jaren met de vriendelijke EU-verzoeken om de boeken aan te passen is nu wel voorbij – wellicht komen de Palestijnse autoriteiten wel in actie als we daadwerkelijk de subsidie opschorten.” 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie