Wat doet Nederland met de coronamiljarden uit Brussel? Dat zegt de minister niet

Besluiten over het coronaherstelfonds moeten transparanter, stelt Volt. De partij wil inzicht in de manier waarop het kabinet de miljarden uit het Europese Herstelfonds verdeelt. Dit lijkt niet mogelijk, volgens de minister van Financiën, wegens de privacywetgeving voor bedrijven. Laurens Dassen (Volt) betwijfelt dit en verzoekt daarom de minister om de juridische overweging te delen.

2 min. leestijd

Iedereen moet kunnen zien naar welke bedrijven en organisaties de miljarden uit het Europese Herstelfonds gaan, vindt Volt. Zo kan de Tweede Kamer controleren of het geld uit de pot daadwerkelijk terechtkomt bij diegenen die hebben geleden onder de coronacrisis.

Minister van Financiën, Sigrid Kaag, stelt dat de lijst met de geldsommen en de bedrijven waar dat geld terechtkomt, niet openbaar is. Omdat ze volgens de Europese privacywetgeving de privacy van bedrijven moet waarborgen.

”Waarom zijn andere Europese landen, zoals Litouwen en Slowakije, dan wel transparant en tonen zij wel welke bedrijven ze steunen?” vraagt Laurens Dassen (Volt) zich af. Hij is daarom een procedure gestart waarin hij minister Kaag vraagt hoe die juridische keuze gemaakt is. Op basis daarvan kan de Tweede Kamer zien of de keuze van de minister terecht was. Het voorstel om de juridische overweging te delen, is nu aangenomen door de Kamer, laat Volt weten aan Brusselse Nieuwe. De minister wordt verzocht de informatie over de juridische analyse uiterlijk dinsdag 5 juli over te dragen.

Eerder ontstond er in de Tweede Kamer al onvrede over de manier waarop het kabinet de miljarden over Nederland verdeelt. Er zou te weinig overleg zijn met gemeenten, provincies en cultuurorganisaties over de verdeling van het geld. Follow the Money onderzocht dit en publiceerde in januari een rapport. Hieruit bleek dat het kabinet achter gesloten deuren met lobbyisten van bedrijven onderhandelt over de verdeling van het geld.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie