De Europese Commissie keurde op 17 februari het betaalverzoek van 1.18 miljard voor Nederland goed. Dit is de tweede betaling uit het coronaherstelfonds van de in totaal 5.44 miljard dat als gift is toegewezen aan Nederland. De overheid diende dit verzoek op 13 december in na het uitvoeren van 21 streefdoelen die in het plan zijn vastgesteld. Na deze betaling zal het uitgekeerde bedrag uitkomen op 2.5 miljard, wat neerkomt op 38 procent van alle streefdoelen in het plan.
Aan dit stimuleringspakket zitten natuurlijk wel voorwaarden verbonden. De positieve beoordeling is namelijk het gevolg van een aantal hervormingen en investeringen door de Nederlandse overheid. De belangrijkste hervormingen zijn het stimuleren van hernieuwbare energie door veranderingen in belastingregels en het versnellen van procedures voor het uitbreiden van het woningaanbod. Daarnaast is er door de overheid veel voortgang geboekt in investeringsprojecten gerelateerd aan herscholing van werklozen en het vergroten van intensivecare-units in ziekenhuizen.
Na deze positieve beoordeling door de Europese Commissie moet het Economisch en Financieel Comité binnen vier weken hun advies geven. Als dit advies ook positief is, zal de betaling in gang worden gezet.
Het fonds is een tijdelijk hulpmiddel om lidstaten weer economisch sterk te maken na de tegenslagen veroorzaakt door de coronapandemie. Op basis van verzoeken door de verschillende EU-landen zijn er giften en leningen toegewezen. Deze giften en leningen zijn bedoeld om groene en digitale investeringen te doen om het concurrentievermogen te vergroten.