Waar is Frans (geweest)?

De week van Eurocommissaris Frans Timmermans was rijkelijk gevuld. In dit artikel overlopen we zijn agenda: wielrennen, het klimaatgeld verdelen en hoog bezoek ontvangen uit Nieuw-Zeeland.

3 min. leestijd

Het was een drukke week voor Eurocommissaris Frans Timmermans: een bezoek aan Kopenhagen, gesprekken met energieministers, de start van de Ronde van Frankrijk en de introductie van een nieuw klimaatbeleid. En vooral dat laatste – hoewel de wielertocht Timmermans zeker kan bekoren – juicht de Eurocommissaris toe.

Ontmoeting met de premier

We beginnen de week waar die voor de vicevoorzitter van de Europese Commissie ongeveer is geëindigd: hoog bezoek afkomstig van de andere kant van de wereld. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern had een ontmoeting met Timmermans op donderdag. Daar ging het voornamelijk over de Green Deal, de plannen van Timmermans voor het verminderen van de CO2-uitstoot en het toewerken naar een groenere toekomst in Europa. Dat begint, in de woorden van de Eurocommissaris, lokaal maar zal ook wereldwijd opgepakt moeten worden. Daarom zijn deze gesprekken voor Timmermans van belang.

Sociaal Klimaatfonds

Mooi, zo’n Green Deal, maar het Europese klimaatbeleid en de overstap naar duurzamer leven is niet voor iedereen gemakkelijk uit te voeren. Daarom kwamen de klimaatministers van de Europese Unie eerder deze week samen om het hoofd te buigen over een nieuw klimaatbeleid. Daarbij werd overeengekomen dat er een Sociaal Klimaatfonds moet worden opgericht. Met dat fonds, prijskaartje 59 miljard euro, wordt geld verdeeld over Europeanen die anders niet in staat zouden zijn om huis of auto te verduurzamen.

Een eerlijke manier van herverdelen is het doel, en dat is volgens Timmermans belangrijk om draagvlak te behouden voor het klimaatbeleid. Eisen stellen mag, maar dan moet de Europeaan ook ondersteund worden op weg naar een groene toekomst. De angst uit Brussel is dat het klimaatbeleid zou sneuvelen als alleen de rijke middenstand, in dure elektrische voertuigen en goed geïsoleerde huizen, de vruchten plukken van het verduurzamen. Nadeel van het klimaatfonds: de Nederlanders mogen de kas flink spekken. Meer weten? Lees dan dit stuk van redacteur Laurens Boven.

Fietsen met Frans

En dan was Eurocommissaris Timmermans nog in Denemarken, meer specifiek Kopenhagen. Niet alleen voor het door hem zo geliefde wielrennen – in Kopenhagen werd het startschot gegeven voor de Ronde van Frankrijk – maar vooral vanwege de Fiets-top van 2022 die gelijktijdig werd georganiseerd. Timmermans gaf een toespraak waarin hij opriep tot een fietsrevolutie: “Een groen Europa is een fietsend Europa”. Die fietsrevolutie zou volgens Timmermans moeten plaatsvinden in steden en dorpen, aangestuurd door steden en dorpen. “Het zal niet Brussel zijn, noch de lidstaten, maar de stedelijke of regionale gemeenschap die hier het voortouw in zal nemen. We moeten dit steunen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie