Sacharovprijs voor Aleksej Navalny

2 min. leestijd
Moscow, Russia – October 30, 2014: Politician Alexei Navalny accompanied by an employee of the Federal penitentiary service goes on trial Yves Rocher

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny krijgt de Sacharovprijs 2021. Dat heeft de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, samen met de fractieleiders beslist. 

Met de Sacharovprijs erkent het Parlement de inspanningen die een persoon, groep of collectief heeft ondernomen voor de ontwikkeling van de democratie en rechtstaat, de bescherming van minderheden en de fundamentele vrijheden van de mens. Vorig jaar ging de prijs naar de democratische oppositie van Wit-Rusland.

“Het is volkomen terecht dat de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken aan Navalny wordt toegekend. Aleksej Navalny verzet zich voortdurend tegen het regime van Vladimir Poetin, ondanks dat de Russische president hem op alle mogelijke manieren probeert het zwijgen op te leggen”, reageert Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) op de bekendmaking dat Navalny de winnaar is. De christendemocratische fractie in het Parlement, waartoe ook de CDA en de ChristenUnie behoren, had Navalny voorgedragen voor de prijs.

https://twitter.com/petervdalen/status/1450812324269469696

Een schijnwerper door de tralies

Zo is Navalny veroordeeld voor fraude en moet hij een straf van twee en een half jaar uitzitten, een maatregel die vrij algemeen wordt gezien als een manier van het Kremlin om de oppositieleider en zijn beweging monddood te maken.

Van Dalen stelt dat het Parlement met het toekennen van de prijs aan Navalny een sterk signaal afgeeft:“We laten hiermee luid en duidelijk weten dat Poetin’s pogingen om tegenstanders monddood te maken, niet werken.”

Andere kanshebbers

Ook de Vrouwen van Afghanistan waren genomineerd, omdat vrouwenrechten daar sinds de machtsovername door de Taliban zwaar onder druk staan. Jeanine Áñez was de derde genomineerde. De voormalige interim-president van Bolivia wordt beschuldigd van een staatsgreep en is een symbool geworden voor de manier waarop in Latijns-Amerika hardhandig met dissidenten wordt omgegaan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie