Navalny en de Afghaanse vrouwen kandidaat Sacharovprijs

2 min. leestijd

De Sacharovprijs van dit jaar gaat naar Aleksej Navalny, of naar De Vrouwen van Afghanistan. De Russische oppositieleider en de Afghaanse vrouwen zijn door het Europees Parlement genomineerd in de aanloop naar de uiteindelijke keuze op 14 oktober.

Met de Sacharovprijs erkent het Parlement de inspanningen die een persoon, groep of collectief heeft ondernomen voor de ontwikkeling van de democratie en rechtstaat, de bescherming van minderheden en de fundamentele vrijheden van de mens. 

Eenling in gevangenschap

De christendemocratische fractie in het Europees Parlement, waartoe ook het CDA en de ChristenUnie behoren, hebben Aleksej Navalny voorgedragen. Volgens Peter van Dalen (CU) een erg goede keuze: “De voormalige oppositieleider staat voor mensenrechten, open democratie en transparantie. Het resultaat hiervan is echter dat hij nu in een Russisch gevangenkamp zit. Wat mij betreft is er daardoor geen andere persoon te bedenken die zo goed aan de criteria van deze onderscheiding voldoet, als Navalny. Hij zet zich waarlijk in voor de vrijheid van denken”.

Vrouwenrechten onder druk

De sociaaldemocratische fractie in het Parlement, met daarin de PvdA, kiest voor De Vrouwen van Afghanistan. Met die nominatie willen ze een sterk signaal afgeven dat Europa zich bekommert over de rechten van meisjes en vrouwen in de wereld, ook in Afghanistan. Vrouwenrechten zijn daar sinds de machtsovername door de Taliban steeds verder onder druk komen te staan.

Het niet de eerste keer dat een groep burgers in aanmerking komt voor de Sacharovprijs. Vorig jaar ging die naar de democratische oppositie in Wit-Rusland.

Elk jaar reikt het Europees Parlement de Sacharovprijs uit. De prijs met een waarde van 50.000 euro wordt gegeven aan een persoon of een organisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting. Het Europees Parlement, dus ook de 29 Nederlandse leden, beslissen wie de prijs krijgt. Vandaag worden de kandidaten geselecteerd en op 14 oktober is de stemming. De prijs is genoemd naar de Russische atoomgeleerde, Nobelprijswinnaar en dissident Andrej Sacharov (1921-1989).

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie