Rutte wil andere landen niet de les lezen

Premier Rutte wil Tunesië niet de les gaan lezen op het gebied van mensenrechten als er een migratiedeal gesloten kan worden. Ook wil de premier niet ingaan op de interne kwestie van Brazilië en Griekenland. Hij wil rekening houden met grotere plaatje en het belang van Nederland.

2 min. leestijd

Meerdere partijen zijn kritisch over de naderende Tunesië-deal vanwege de mensenrechtensituatie in het land. Onder andere de ChristenUnie, Volt en de PvdA vinden dat er strenge voorwaarden moeten zijn in het naderende akkoord op dit gebied.

Rutte reageert dat hij mensenrechten belangrijk vindt en Europese en internationale verdragen als maatstaven neemt. “Deze verdragen komen terug in de naderende deal.” Hij vindt echter niet dat het aan hem is om de president van Tunesië “de les te lezen” en hij “gaat ook niet over wetgeving van Tunesië”. Wel voegt hij toe dat “wanneer er signalen zijn dat de internationale verdragen geschonden worden, de EU in gesprek zal gaan met het land.”

“De haar moet uit de soep”

Rutte vindt de Kamer ook nogal kritisch over het handelsverdrag Mercosur. Meerdere partijen zijn ontevreden over het landbouwdeel in het handelsverdrag met de Zuid-Amerikaanse landen. Op vragen vanuit de Kamer laat de premier weten dat “wanneer je begint over een haar in de soep, je partners wegduwt.”

Hij hoopt dat de Kamer ook de grotere belangen ziet. “In een wereld met China en Rusland, moeten we nieuwe partners zoeken, zoals Brazilië en zeker een handelsland als Nederland moet zich openstellen voor zulke handelsverdragen.” Rutte erkent dat de Kamer kritisch moet zijn. “De haar moet uit de soep, maar we moeten ook realistisch zijn en ons openstellen.”

Bootramp Griekenland

Rutte wil de Griekse regering nog niet aanspreken over de ramp van een paar weken geleden, waarbij een boot met migranten zonk voor de Griekse kust. Rutte wil eerst het Griekse onderzoek afwachten naar de ramp voordat hij de Griekse premier aanspreekt op de ramp. “De Griekse premier ziet me al aankomen. Dat kan niet goed zijn voor de onderlinge relaties.”

De PvdA en de ChristenUnie hebben grote twijfels over de onafhankelijkheid van het Griekse onderzoek. Ook staatssecretaris van Asiel en Migratie Eric Van der Burg zei eerder dat hij het Griekse onderzoek met argusogen volgt, maar nog wel eerst het resultaat afwacht.