Kabinet negeert Kamer in onderhandelingen over handelsverdrag Mercosur

Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher gaat in Brussel niet pleiten voor het uitsluiten van de landbouw in het Mercosur-handelsverdrag, een verdrag tussen de EU en Zuid-Amerikaanse landen. Ze legt daarmee een motie van de Kamer naast zich neer.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In maart nam de Tweede Kamer een motie aan van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) waarin stond dat de minister zich tegen het Mercosur-verdrag moest keren wanneer de landbouw erin zou zijn opgenomen. Het verdrag is een handelsovereenkomst tussen de EU en Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay (Mercosur).

Naast het uitsluiten van de landbouw, moest ze zich ook inzetten om andere lidstaten hierin mee te nemen. De Kamer stemde voor deze motie, uit vrees voor oneerlijke concurrentie en natuurschade. De ChristenUnie stemde als enige coalitiepartij voor de motie.

Zonder landbouw is een “no-go”

Schreinemacher stelt dat het uitsluiten van de landbouw in het verdrag geen optie is. “De Mercosur-landen hebben al aangegeven dat dat een ‘no-go’ is.” Het is volgens haar “een verdrag met landbouw of helemaal geen verdrag.”

Ze vindt het dan ook lastig om steun te vergaren bij andere lidstaten. “Wanneer ik ga pleiten om landbouw uit het akkoord te halen, luistert er niemand meer in Brussel en verkleinen we onze invloed op het uiteindelijke akkoord.”

Beslissing pas in 2024

Officieel neemt het kabinet pas een standpunt in als er een definitief en volledig plan ligt voor het verdrag. Dat is pas in 2024. Schreinemacher vindt het belangrijk om nog niet “te vroeg te oordelen” over het verdrag. Daarnaast wijst ze op de voordelen die zo’n verdrag oplevert. “We willen minder afhankelijk worden van China op het gebied van grondstoffen en meer handelspartners zoeken. Zo’n verdrag is daar een goed middel voor.”

Van Huffelen

Het is al de derde keer in korte tijd dat er ontstemming is in de Kamer over het handelen van bewindspersonen in Europees verband. Staatssecretaris voor Digitalisering Alexandra Van Huffelen legde een motie naast zich neer van de Kamer over het Europese DigiD en ook in het debat over de digitale euro voelen Kamerleden zich machteloos.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie