Geen Tunesië-deal voor de Europese top wegens offerfeest

De onderhandelingen tussen de EU en Tunesië staan momenteel op pauze vanwege het offerfeest. Staatssecretaris Van der Burg hoopt volgende week op een doorbraak in de deal met Tunesië, net na de Europese top die morgen begint.

2 min. leestijd

De bedoeling was om voor de Europese top van juni een deal te hebben met Tunesië à la de Turkije-deal zoals een aantal jaren eerder. In ruil voor geld zou Tunesië vluchtelingen tegenhouden zodat ze de overtocht op de Middellandse Zee niet meer zouden maken.

Veel landen, waaronder Nederland, hebben moeite met het opvangen van de hoge aantallen vluchtelingen. Er moest daarom snel een deal worden gesloten met het Noord-Afrikaanse land, het land waarvan veel vluchtelingen oversteken naar Europa. Door het offerfeest staan de onderhandelingen tot maandag stil.

Zo breed mogelijke deal

Een woordvoerder vanuit de Europese Commissie vertelt wel dat de gesprekken “constructief” verlopen. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Eric Van der Burg is positief over een naderend akkoord. “Het ligt nu alleen even stil, maar voor de zomer moet het nog steeds lukken.”

Van der Burg hoopt op een “zo breed mogelijke deal” met Tunesië. Hij doelt daarmee op zo concreet mogelijke afspraken tussen de EU en Tunesië en niet alleen “wij hebben geld, jullie houden ze tegen.” Van der Burg wil ook aandacht voor het “hoe”. Hij wilde verder niet ingaan op de onderhandelingen, want dat zou de onderhandelingspositie kunnen verzwakken.

Andere deals

Van der Burg wil niet alleen een deal met Tunesië, maar wil ook deals met Marokko en Niger. Daarnaast hoopt hij dat er in de onderhandelingen tussen het Europese Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten (de triloog) niet te veel zal worden afgeweken van het akkoord dat de lidstaten op 8 juni sloten over Europese asielregels.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie