Von der Leyen: EU zal “onrechtvaardige” invoerheffingen niet onbeantwoord laten

De EU zal op de Amerikaanse importheffingen reageren met stevige tegenmaatregelen, zegt Commissievoorzitter Von der Leyen. In Nederland zal staalfabrikant Tata Steel de gevolgen van de heffingen voelen. Minister van Buitenlandse Zaken liet weten de maatregelen te betreuren.

3 min. leestijd
(bron foto: Europese Commissie)

De EU zal de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium “niet onbeantwoord” laten. Dat stelde Commissievoorzitter Ursula Von Der Leyen vandaag in een reactie op de invoerheffingen die Amerikaanse president Trump gisteren aankondigde. Vanaf 12 maart worden alle uitzonderingen en vrijstellingen voor de import van staal uit de EU opgeheven, en worden de importheffingen verhoogd naar 25 procent.

Nieuw handelstijdperk

Von Der Leyen stelde in haar verklaring dat de EU met “stevige en evenredige tegenmaatregelen” zal komen. Wat die maatregelen precies zullen inhouden is nog onduidelijk. Het Europees Parlement debatteerde vanochtend in Straatsburg over het “nieuwe handelstijdperk” met de VS, waarin ook de door Trump afgekondigde maatregelen besproken werden.

Dirk Gotink (NSC) zei daar dat hoewel de maatregelen niet onbeantwoord zullen blijven, de EU terughoudend moet zijn met het opleggen van sancties. Volgens hem moet de EU inzetten op het verlagen van de “reguleringsdruk” en het beschermen van eigen industrie. “We moeten slim zijn, echt werk gaan maken van onze eigen concurrentiekracht”, aldus Gotink. Eurocommissaris voor Handel en Economische Veiligheid Šefčovič benadrukte dat de EU ook intensief met andere partners moet samenwerken om de afhankelijkheid van de VS terug te dringen.

Nederlands staal

In Nederland zal vooral staalfabrikant Tata Steel de gevolgen van de maatregelen gaan voelen. Het in IJmuiden gevestigde bedrijf levert jaarlijks 800.000 tot 900.000 ton staal, 12 procent van de totale productie, aan de VS. In een persverklaring van afgelopen maandag liet Tata weten zich voor te bereiden op “alle mogelijke scenario’s”.

Minister Klever (Buitenlandse handel en Ontwikkelingshulp) liet op X weten de maatregelen te betreuren, en stelt dat zowel Nederland als de VS niet gebaat zijn bij de handelsbelemmeringen.

Eerder handelsconflict

In 2018 voerde Trump, tijdens zijn eerste presidentschap, ook al importheffingen op staal en aluminium in. Toen reageerde de EU met invoertarieven op luxeproducten, zoals cranberrysap, spijkerbroeken en Harley Davidson-motoren, en dreigde een handelsoorlog. Na een persoonlijk bezoek van toenmalig commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan Trump wisten de EU en VS echter tot afspraken te komen, en werden de tarieven weer opgeheven.

Van de-escalatie lijkt nu geen sprake; Trump stelde naast de heffingen op staal ook importtarieven op onder andere auto’s en chips te overwegen. De maatregelen zijn volgens hem een “big deal” die de VS “weer rijk” moeten maken.