Nederland verzet zich niet tegen olie-, en gasboycot

2 min. leestijd

Premier Rutte zal zich vandaag tijdens de Europese Top niet verzetten tegen een olie- en gasboycot van Rusland. “We kennen geen taboes”, aldus premier Rutte. Hij wil het wel verstandig doen, zo liet hij de Tweede Kamer aan de vooravond van ‘de grote toppen dag’ weten.

“Het is niet makkelijk voor raffinaderijen in Oost-Europa om zomaar over te schakelen van Oeral-olie, die ze nu gebruiken op andere olie.” De premier vraagt zich verder af of met name een olieboycot effectief is. “Olie kan je heel makkelijk verschepen, zodat het via een andere weg weer het land binnen kan komen.”

De leiders zullen vandaag vooral bekijken hoe voorkomen kan worden dat landen opeens zonder brandstof komen te zitten. Dat risico is het grootst in Oost-Europa, waar ook de hardste pleidooien voor een boycot worden gehouden. “Dat maakt het ingewikkeld”, aldus de premier.

Roebels

Ondertussen heeft president Poetin gezegd dat olie en gas voortaan alleen nog maar in roebels mag worden betaald. Dat zal nog knap ingewikkeld worden, meent de premier. “In de contracten is vaak afgesproken in welke valuta moet worden betaald. Dat is dus niet zomaar eenvoudig te wijzigen.”

Het kabinet kan niet verbieden dat afnemers in roebels afrekenen. “Als je betalingen in roebels zou willen verbieden, moeten we daarvoor nieuwe wetgeving maken, bij voorkeur op EU-niveau.”

Volgens Pieter Omtzigt is betalen in roebels tegen de geest van de sancties. “In de tekst staat dat je geen zaken mag doen met de Russische centrale bank. Als je roebels koopt om mee te betalen doe je dat niet bij een geldwisselkantoor hier ergens in Nederland. Dat doe je bij de Russische centrale bank.”

De Europese top begint vanmiddag omstreeks 16.00 uur. Volg alle ontwikkelingen vandaag via ons liveblog.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie