Nederland in de Europese krant met oorlog in Oekraïne, wapenlevering en gascrisis

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese kranten worden gedomineerd door de Russische invasie in Oekraïne. Het was de week van de aanval van Poetin en het terugvechten van Zelensky samen met zijn Oekraïners.

Nederland maakte begin afgelopen week bekend wapens te leveren aan Oekraïne, deze politieke ommezwaai bleef niet onopgemerkt in de Duitse kranten. Nederland liet hiermee Duitsland alleen staan, waar krant Frankfurter Allgemeine Zeitung over schreef.

Duits tintje

Toch had de Nederlandse militaire bijdrage een Duits tintje schreef de krant Die Zeit. Voor de Nederlandse inzet van vijftig antitankwapens met vierhonderd bijbehorende raketten was namelijk een Duitse handtekening nodig. De Duitse regering moest de wapenexport goedkeuren, omdat deze van Duitse makelij zijn. Het was een primeur, tot dan toe had de Duitse regering alle uitvoer van dodelijke wapens naar Oekraïne principieel afgewezen omdat het een crisisgebied is. Zaterdag kwam Duitsland met een echte primeur en maakte bekend dat ook zij wapens gaan leveren, lees er hier meer over in Die Zeit.

Europese gascrisis

De oorlog in Oekraïne wakkert ook de gascrisis in de Europese Unie opnieuw aan. De Franse krant Le Monde schrijft over hoe lidstaten met hun handen in hun haar zitten over de afhankelijkheid en levering van Russisch gas. Kijk maar naar de situatie in Nederland, schrijft Le Monde, waar de gasprijs van een megawattuur met 40% is gestegen tot 125 euro, en niet te vergeten dat de prijzen in de zomer ook al enorm zijn gestegen.

Ook in Duitsland wordt aangedrongen om de rol van Russisch gas opnieuw te evalueren. Een dag voor de Russische militaire aanval op Oekraïne bracht een projectgroep van de overheid een tien bladzijde tellend document uit over de Russische aardgasvoorziening, schrijft Die Zeit. 55 procent van de Duitse gasbehoefte wordt gedekt door Rusland. De projectgroep schrijft dat “de huidige geopolitieke crisis duidelijk maakt dat deze afhankelijkheid ons land en onze economie kwetsbaar maakt”.

Hotels en boeren

Niet alleen gas en energie is een grote zorg, maar de impact van het conflict is ook al voelbaar in andere sectoren. Zo schrijft de Spaanse krant El Pais dat Catalaanse hotels en boeren al verschil merken, zo komt 35 procent van de ingevoerde maïs in Catalonië namelijk uit het land dat door Russische troepen is binnengevallen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie