Nederland in de Europese krant | Groninger gasveld gesloten, Amalia door bedreigingen in Madrid en is kweekvlees de toekomst?

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week kwam Nederland daarin voor met het definitieve besluit om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Ook het nieuws dat kroonprinses Amalia in Madrid studeerde door de bedreigingen viel te lezen in de Europese kranten. En daarnaast werd er deze week getest met kweekvlees in Leiden.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Deze week was er weer veel over Nederland te lezen in Europese kranten. De Franse krant Le Monde berichtte over de sluiting van het Groninger gasveld. Kroonprinses Amalia moest door de bedreigingen aan haar adres noodgedwongen een half jaar in Madrid wonen en studeren. Daarnaast schreef The Guardian over de test van kweekvlees in Nederland deze week.

Geen Groninger gas meer

De Eerste Kamer is deze week akkoord gegaan met het sluiten van het gasveld in Groningen. Per 1 oktober 2024 wordt de kraan van het grootste aardgasveld van Europa definitief dichtgedraaid. In de jaren ’60 is er begonnen met de gaswinning in Groningen. Gedurende de jaren zijn er veel aardbevingen in het gebied geweest, wat voor veel schade heeft gezorgd. Hierdoor besloten het kabinet en de Tweede Kamer om te stoppen met de gaswinning in Groningen

De Franse krant Le Monde schrijft dat het sluiten van de gaskraan in Groningen wordt gezien als een “historisch besluit”. Maar ook dat critici van het besluit hun zorgen hebben geuit over de zekerheid van de gaslevering in Nederland, zeker na de Russische invasie van Oekraïne.

Amalia noodgedwongen in Madrid

Kroonprinses Amalia heeft al lange tijd te maken met zware bedreigingen. Ze moest hierdoor haar studentenhuis in Amsterdam verlaten en weer thuis wonen. Ook kon ze niet meer over straat. Om haar meer bewegingsvrijheid te geven heeft ze een jaar lang in de Spaanse hoofdstad Madrid gewoond en gestudeerd. Op dit moment woont ze weer in Amsterdam.

Afgelopen week was het Spaanse koningspaar in Nederland voor een staatsbezoek. De Spaanse krant El País berichtte over de speech die koning Willem-Alexander gaf tijdens het staatsbanket. Hij bedankte hierin de Spaanse koning en koningin en het Spaanse volk het warme welkom dat ze Amalia gaven, tijdens haar studie in Madrid.

Testen van kweekvlees

The Guardian berichtte over het Nederlandse bedrijf Meatable dat voor het eerst in de Europese Unie mensen een worst heeft laten proeven van vlees dat is gekweekt in een laboratorium. Hoewel de verkoop van vlees uit het lab nog nergens in de EU is toegestaan vanwege veiligheidsredenen, zijn er vorig jaar nieuwe regels in Nederland die proeverijen wel mogelijk maken.

Het bedrijf Meatable maakt worsten bestaande uit in een Leids laboratorium gekweekt varkensvet, aangevuld met eiwitrijke producten als erwten, kikkererwten en soja. Voor het kweekvlees is geen enkel dier gestorven, want als basis werden stamcellen uit bevruchte varkenseitjes gebruikt. Meatable hoopt dat de worsten snel in Singapore kunnen worden verkocht, hier is de verkoop van kweekvlees namelijk al toegestaan. Het duurt nog wel een aantal jaar voordat het ook in de Europese supermarkten ligt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie