Nederland in de Europese krant | Shell voor het klimaat, oorlog in Gaza bereikt ook Eurovisiesongfestival, Nederland sluit ambassade in Iran

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week kwam Nederland daarin voor met het hoger beroep van Shell tegen de uitspraak van een Nederlandse rechtbank in de zaak die Milieudefensie aanspande. Ook de oproep die Joost Klein ontving om niet mee te doen aan het Eurovisiesongfestival ging de grens over. Net als de sluiting van de Nederlandse ambassade in Iran en KLM, dat omvliegt.

3 min. leestijd
different of newspapers placed in a stack on a table

Tijdens een hoger beroep in de klimaatzaak tegen Shell, stelde het bedrijf deze week dat het in lijn handelt met de energietransitie. Het nieuws haalde de Britse kranten. En Nederland was deze week niet alleen in het nieuws vanwege de klimaatcrisis. We haalden ook de Vlaamse krant met een oproep aan Joost Klein wat betreft een geopolitieke crisis: moet hij wel meedoen aan het Eurovisiesongfestival als Israël ook van de partij is? Als laatste schreven de Fransen dat Nederland de ambassade in Iran sluit en dat KLM niet meer over het gebied zal vliegen.

Klimaatredder Shell

Shell heeft betoogd dat het “lobbyt voor, niet tegen, de energietransitie” tijdens haar hoger beroep tegen een belangrijke klimaatuitspraak. Zo kopt de Britse krant The Guardian. De oliereus vecht tegen een beslissing die het dwingt om tegen 2030 45% minder CO2 uit te stoten dan in 2019.

Het bedrijf beweerde in de rechtbank dat het volledig achter de energietransitie staat. Zo wees het op de lobbyactiviteiten die het heeft ondernomen ten gunste van klimaatbeleid, zoals het EU-emissiehandelssysteem en de Amerikaanse Inflation Reduction Act. Milieudefensie stelde echter dat Shell blijft proberen om de rol van olie en gas in de economie veilig te stellen.

Het hoger beroep vond enkele dagen plaats na het besluit van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waarbij een groep van 2.400 Zwitserse vrouwen hun overheid aanklaagde over haar klimaatbeleid. Zowel Shell als Milieudefensie haalden de Zwitserse zaak aan om hun argumenten te ondersteunen. De uitspraak volgt naar verwachting op 12 november dit jaar.

Wereld zonder grenzen

250 Nederlandse artiesten en kunstenaars hebben een brief geschreven aan Joost Klein waarin ze hem oproepen om niet deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival vanwege de oorlog in Gaza. Het nieuws haalde ook de Vlaamse krant De Morgen.

Bekende namen zoals Ramsey Nasr hebben de brief ondertekend. In hun brief verwijzen ze naar een zin in Joost Klein’s songfestivallied “Europapa”. Hier bezingt hij een wereld zonder grenzen, naar het ideaal van zijn vader, maar de briefschrijvers stellen dat deze dit niet geldt voor Palestijnen. Israël neemt ook mee aan het Eurosongfestival.

Iran

Nederland heeft bekend gemaakt de ambassade in Iran en het consulaat in Erbil, Koerdistan, voorlopig te sluiten. Zo schrijft de Franse krant La Dépêche. Gisteren stuurde Iran meerdere onbemande drones met bommen richting Israël.

Tegelijkertijd heeft ook  KLM aangekondigd dat ze niet langer over Israël en Iran zal vliegen. Daarmee sluit de luchtvaartmaatschappij zich aan bij het Duitse Lufthansa en haar Oostenrijkse dochteronderneming Austrian Airlines.

De besluiten weerspiegelen de groeiende zorgen over de veiligheidssituatie in de regio. Met de sluiting van diplomatieke posten en de herziening van vliegroutes, neemt Nederland nu als één van de eerste landen een stap om de risico’s zo laag mogelijk te houden. Mogelijk ook met het oog op de ramp met de MH17 in 2014, dat uit de lucht geschoten werd door pro-Russische separatisten in Oekraïne.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie