Nederland in de Europese krant | Honderden extra coronadoden door luchtvervuiling, Greta Thunberg opgepakt bij klimaatprotest en weg met de tegeltuin

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week bleek dat vuile lucht in verschillende Nederlandse regio’s heeft geleid tot meer coronadoden. Ook lezen we over hoe Greta Thunberg werd opgepakt tijdens een XR-protest in Den Haag en is het startschot voor het NK Tegelwippen gegeven.

3 min. leestijd
Bron foto: iStock

Deze week bleek uit een studie van het RIVM dat de slechte luchtkwaliteit in een aantal regio’s heeft bijgedragen aan het aantal sterfgevallen door corona. Vooral de veehouderij en het verkeer worden in verband gebracht met het aantal dodelijke coronaslachtoffers. Het nieuws haalde ook de Belgische krant.

Verder werd de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg tot tweemaal toe opgepakt bij een klimaatprotest op de A12 in Den Haag. Vooral het feit dat ze terugkwam na de eerste arrestatie en daarop een tweede keer werd afgevoerd lijkt de buitenlandse pers te schokken. Tot slot schrijven de Britten over het Nederlands Kampioenschap tegelwippen, wat de Hollandse voorliefde voor tegeltuinen moet doen keren.  

Vuile lucht

Een recent onderzoek heeft onthuld dat de slechte luchtkwaliteit in Nederland mogelijk heeft bijgedragen aan het aantal coronadoden. De studie, uitgevoerd door het RIVM en de universiteiten van Utrecht en Wageningen, laat zien hoe groot de hoe groot de invloed van vuile lucht is op de volksgezondheid. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen.

Als de luchtkwaliteit gemiddeld was geweest in deze regio’s, zouden tussen de 6.000 en 13.500 besmettingen, ongeveer 1.100 ziekenhuisopnames en dus 400 tot 800 sterfgevallen zouden zijn voorkomen. Hoewel de bewuste regio’s niet bij naam worden genoemd, benadrukken de onderzoekers de invloed van factoren zoals veehouderij en verkeer.

Klimaatprotest

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg werd zaterdag twee keer gearresteerd tijdens een protest van Extinction Rebellion tegen de fossiele brandstofsubsidies van de regering. Samen met mededemonstranten probeerde ze de A12 in Den Haag te blokkeren. Het nieuws bereikte ook onze Duitse buren, waar de krant Welt er een tv-item aan besteedde.

Na haar eerste arrestatie kwam Thunberg, tot verassing van de andere demonstraten en de politie, nog een keer terug. Hierna werd ze al snel weer gearresteerd. Thunberg benadrukte het belang van het protest vanwege de dreigende klimaatcrisis en wilde helpen de Nederlandse regering onder druk te zetten om alle fossiele subsidies af te schaffen. Ondanks eerdere oproepen van de Tweede Kamer wordt er in Nederland nog altijd zo’n 39,7 tot 46,4 miljard euro aan fossiele subsidies uitgegeven.

Tegelwippen

In Nederland halen steeds meer mensen de tegels uit hun tuinen halen voor meer groen. Ook de Engelsen halen hier inspiratie uit, blijkt uit een artikel in de Britse krant The Guardian. In Nederland begon de beweging tijdens de coronapandemie als een luchtige competitie: het NK Tegelwippen. Het idee was om zo gemeenten aan te moedigen om de verharde oppervlakte te verminderen ten gunste van de stedelijke biodiversiteit, maar ook om de regenwaterafvoer te verbeteren en klimaatverandering tegen te gaan.

Dit jaar hebben de deelnemende gemeentes nog tot oktober de tijd om zo veel mogelijk tegels te wippen. Momenteel staat Venlo bovenaan, met 144 ‘gewipte’ tegels per inwoner. Ook in Amersfoort zijn al duizenden tegels vervangen door groen. De Amersfoortse stenen worden door de gemeente verwerkt tot materiaal dat zal worden gebruikt om huisfunderingen te versterken.