Krijgt de Europese grenswacht Frontex een Nederlander aan het roer?

Dat zou zomaar kunnen, want de huidige Commandant van de Nederlandse Koninklijke Marechaussee Hans Leijtens is in de race om de baas te worden van de Europese grens- en kustwacht.

2 min. leestijd

Nederland heeft Hans Leijtens voorgedragen als opvolger van de vorige directeur. Die laatste legde in april het bijltje erbij neer na de enorme kritiek op de aanpak van Frontex. Of Leijtens de topfunctie daadwerkelijk krijgt, moet nog blijken. Hij neemt het op tegen twee andere kandidaten.

Zwaar onder vuur

De reputatie van Frontex, de Europese grens- en kustwacht, staat al geruime tijd op het spel. De dienst wordt ervan beschuldigd mensenrechten te schenden en leidinggevenden zouden zich misdragen tegenover hun collega’s. De Europese fraudepolitie OLAF bevestigde dat laatste onlangs zelfs officieel met een rapport.

Volgens POLITICO hameren Nederlandse ambtenaren er momenteel op dat het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2016 de doorslag gaf aan de deal om Frontex om te vormen tot de Europese grens- en kustwacht. Leijtens zou daarom de meest voor de hand liggende keuze zijn als nieuwe directeur, stellen zij. Maar volgens critici is dit juist de reden waarom het niet gezond zou zijn de functie aan een Nederlander te geven.

Twee andere kandidaten

Leijtens heeft twee rivalen tegenover zich staan: Terezija Gras, staatssecretaris in het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken en Aija Kalnaja, de huidige interim-directeur van Frontex, afkomstig uit Letland. Hoewel Kalnaja als interim-directeur veel voorkennis heeft over de topfunctie als directeur, vinden critici het feit dat zij heeft samengewerkt met de vorige directeur, die in april aftrad, een minpunt.

Hoe nu verder? De drie kandidaten voor het directeurschap bij Frontex zullen worden ondervraagd in het Europees Parlement. Het Europees Parlement zal de raad van bestuur van Frontex daarop adviseren en een voorkeurskandidaat kiezen. Na dat advies beslist Frontex zelf wie de nieuwe directeur wordt, maar als de voorkeurskandidaat van het Parlement niet wordt gekozen, moet de raad van bestuur van Frontex schriftelijk aan het Parlement en aan de EU-lidstaten uitleggen waarom.

Het Parlement en Frontex staan niet op goede voet met elkaar. Het Parlement heeft Frontex meermaals beschuldigd van mensenrechtenschendingen en andere misstanden. Een EU-ambtenaar noemde het benoemingsproces daarom “politiek zeer ingewikkeld”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie