Koninklijke Marechaussee waakzaam op illegale migranten uit Wit-Rusland

2 min. leestijd
Koninklijke Marechaussee At Schiphol The Netherlands 20-4-2019

De Koninklijke Marechaussee scherpt de komende dagen de grenscontrole en bewaking aan op de Nederlandse luchthavens. Aanleiding is een verwachte toestroom van illegale migranten uit het Midden-Oosten, die via Wit-Rusland en Polen Europa binnenkomen. Het lijkt erop dat Wit-Rusland met opzet migranten uit landen als Syrië en Afghanistan doorlaat, als een soort strafmaatregel tegen EU-lidstaten. Die kondigden eerder economische sancties af tegen het regime van president Loekasjenko, na het geweldigdadig neerslaan van demonstraties.

De grenscontrole tussen Wit-Rusland en Litouwen was al eerder aangescherpt, toen bleek dat grote aantallen vluchtelingen te voet de grens overkwamen. Die controle gebeurde toen onder meer door Frontex, het Europese Grens- en kustwachtagentschap.

De andere reisroute, die via Polen naar landen als Duitsland en Nederland loopt, werd daardoor aantrekkelijker. Volgens de Marechaussee heeft Duitsland melding gemaakt van tientallen mensen die via buurland Polen zijn binnengekomen. Hoewel Polen nu nog de eigen grenzen controleert, is er een kans dat Frontex ook daar ondersteuning zal gaan bieden.

De situatie aan de buitengrenzen van de EU wordt ook besproken op de tweedaagse bijeenkomst van Frontex in Slovenië. Daar vergadert de Europese grensbewakingsautoriteit onder meer over de situatie in Afghanistan. De Sloveense Minister van Binnenlandse Zaken, Aleš Hojs, roept Frontex alvast op om actief de Europese grensstaten te ondersteunen. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie