Kiesraad: 27 politieke partijen geregistreerd voor Europese verkiezingen

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Voor de Europese verkiezingen van aankomende juni staan er in Nederland 27 politieke groeperingen geregistreerd. De politieke groeperingen die mee willen doen aan de Europese verkiezingen konden zich registreren tot 12 maart. De Kiesraad heeft de verzoeken beoordeeld en gekeken of ze voldoen aan de eisen. Een van deze eisen is dat de naam van de groep niet in strijd is met de openbare orde. Ook mag de naam niet overeenkomen met die van een andere politieke groepering.

De politieke groeperingen die mee gaan doen kunnen nog tot 23 april hun kandidatenlijst inleveren bij de Kiesraad. Bij de vorige Europese verkiezingen, in 2019, stonden er 24 groeperingen geregistreerd als verkiesbaar. Uiteindelijk deden er 16 lijsten mee waarvan 10 partijen een of meerdere Nederlandse Europarlementariërs leverde. Bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement zijn er 31 zetels te verdelen voor Nederland. 

Nieuwkomers

De geregistreerde partijen voor de Europese verkiezingen zijn onder meer de bekende partijen die we ook van de Tweede Kamerverkiezingen kennen. Dit jaar doen BBB en NSC voor het eerst mee aan de Europese verkiezingen. Verder zien we dat Belang van Nederland (BVNL) van Wybren van Haga mee wil doen. Ook compleet nieuwe partijen doen mee. Meer Directe Democratie van Europarlementariër Dorien Rookmaker heeft zich bijvoorbeeld ingeschreven bij de Kiesraad. Ze wil een lijst opzetten van individuele kandidaten, ieder met een eigen programma. Wel alleen zolang ze de waarden van een democratische rechtsstaat onderschrijven.

Daarnaast zien we ook alternatieve partijen zoals vandeRegio, Stem voor de Aarde, de Liberaal Democratische Partij (LibDem) en NL PLAN EU. Het gaat om een partij die meer diversiteit in de top van het bedrijfsleven wil, voor gekozen burgemeesters pleit en voor een minimumloon van 15 euro per uur. De partij deed ook mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, maar zonder succes.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie