Kamerdebat in tweets over Europese Top

2 min. leestijd
blue bubble speak on white background. Isolated 3D illustration

Volgende week reist premier Rutte naar Luxemburg voor de Europese Top. Daar gaat hij met de andere 26 regeringsleiders praten over energie, het gebrek aan gas, migratie en de situatie in Polen.
Ter voorbereiding was er in de Tweede Kamer een debat.
Dit is wat politici hierover op Twitter nog even kwijt wilden.

De situatie in Polen is een veel besproken onderwerp. Het is tijd dat de EU actie onderneemt tegen de Poolse regering, zeggen D66, CDA, GroenLinks, Denk en Volt in een motie. Sjoerd Sjoerdsma (D66) deelde de motie waarin de partijen vragen om het geld in te houden dat Polen zou krijgen uit het coronaherstelfonds.
Opvallend is het vierde punt van de motie, waarin wordt gevraagd om te wachten het EU-herstelfondsplan voor te leggen aan de EU-lidstaten. Als enige land heeft Nederland z’n aanvraag voor het fonds nog niet ingediend.

Maar, let op Rutte, waarschuwt Derk-Jan Eppink (JA21). Als je met de vinger naar Polen wijst kun je ook een reactie terug verwachten, zegt hij.

Migratie

Tijdens het debat beloofde premier Rutte (VVD) dat hij zich zou uitspreken over de situatie aan de buitengrenzen van de Unie. Aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland bivakkeren duizenden vluchtelingen in de bossen. Ze kunnen daar geen kant op. De migranten worden door de Wit-Russische regering naar de EU gestuurd, in een poging Europese landen te destabiliseren.

Energie

DENK vindt dat we energiecrisis op Europees niveau moeten aanpakken.

In een poging deze crisis het hoofd te bieden legt de Europese Commissie woensdag een plan van aanpak op tafel, maar daar had Nederland al kritiek op.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie