Het is gratis en ligt te verstoffen in Brussel

2 min. leestijd
DEN HAAG – Diederik Samsom en Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie) komen elkaar tegen na afloop van de wekelijkse ministerraad. ANP BART MAAT

Diederik Samsom snapt er niets van. “Waarom laat Nederland geld liggen in Brussel?” Ons land is het enige land in Europa dat nog geen gebruik maakt van het zogenoemde coronaherstelfonds. In totaal is er 750 miljard euro voor alle lidstaten te verkrijgen. Voor Nederland is ruim zes miljard euro beschikbaar.

Voormalig politiek leider van de PvdA Samsom, is tegenwoordig kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans en heeft grotendeels de klimaatplannen die vallen onder de ‘Green Deal’ bedacht. Hij sprak via een videoverbinding de deelnemers aan de energiebeurs in Den Bosch toe. Hij had het over de huidige hoge energieprijzen en de vele plannen die regeringsleiders hebben om de financiële pijn te verzachten. Hoewel hij vindt dat mensen met vooral lage inkomens geholpen moeten worden om de winter door te komen, wil hij vooral een structurele oplossing. “En die is er: isoleren, energiebesparing en vooral investeren in alternatieven voor aardgas, alternatieven voor fossiele brandstof.”

“Zonde. Het is gewoon gratis geld dat klaar ligt. Je kan het zo ophalen in Brussel.”

Diederik Samson

Het Europese geld, dat nu op een plank ligt te verstoffen, zou volgens Samsom goed gebruikt kunnen worden om sociale huurwoningen te verduurzamen. Hij waarschuwt dat de politiek door de hoge energieprijzen niet in de verkeerde reflex moet schieten. “De verleiding is groot, met door het dak schietende energieprijzen de gaskraan in Groningen weer open wordt gedraaid. Of gas winnen uit kleinere velden.” Zijn advies is vooral meer duurzame energie, of zoals hij het zelf zegt: “Zet het klimaatakkoord op steroïden.”

Het kabinet wil de aanvraag aan het nieuwe kabinet overlaten, omdat Brussel ook enkele aanpassingen van Nederland vraagt zoals het beperken van de mogelijkheid om de hypotheekrente af te trekken. Deze maand komt demissionair minister Hoekstra wel met een plan, op verzoek van de Tweede Kamer, wat er mogelijkerwijs met het geld kan gebeuren.

  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie