Hongarije is op 1 juli de nieuwe EU-voorzitter: ‘Make Europe great again’

Hongarije neemt het EU-voorzitterschap over van de Belgen. Terwijl beleidsmakers vrezen voor nog meer Hongaars tegenwerking, zegt Hongarije zelf dat Brussel niet bang hoeft te zijn. “Het is immers een transitieperiode”.

3 min. leestijd

‘Make Europe Great Again’. Met die slogan, gepaard met een logo van een Rubiks kubus, die werd in Hongarije uitgevonden, gaat het Hongarije van Viktor Orbán het voorzitterschap van de EU in. Vanaf 1 juli neemt Hongarije het voorzitterschap over van België. Een behoorlijke taak. Onder het Belgische voorzitterschap is heel wat Europese wetgeving goedgekeurd. Vooralsnog ook de omstreden natuurherstelwet.

Ieder half jaar wordt een nieuw EU-land tijdelijk voorzitter van de EU. De bedoeling is dat zo’n land het voortouw neemt en de vergaderingen met ministers uit EU-landen organiseert en voorzit. Tegelijkertijd is het een periode waarin landen zich van hun beste kant kunnen laten zien. Ze organiseren evenementen op symbolische plekken op eigen bodem en nodigen bestuurders, organisaties en politici uit heel Europa uit. Vanaf juli tot december is het dus de beurt aan Hongarije.

Niet anders dan normaal

Het gaat een voorzitterschap worden zoals gewoonlijk, zegt Hongarije. Niet een voorzitterschap dat de EU probeert te ondermijnen of dwarsligt zoals journalisten en beleidsmakers in Brussel van Hongarije gewend zijn. Europarlementariërs riepen vorig jaar nog op het voorzitterschap van Hongarije te blokkeren. Ze maakten zich zorgen over de rol die de Hongaarse premier Orbán in zou nemen in een best belangrijke periode. Een periode waarin EU-leiders beslissen wie de topposities in Brussel gaan bekleden.

Dat belang ziet Hongarije zelf ook en het land belooft het spel eerlijk te spelen. Het is immers een transitieperiode tussen twee Europese Commissies in, legde een Hongaarse diplomaat dinsdagavond nog uit aan journalisten. Ook met het oog op de toenemende internationale spanningen. De oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld en het conflict tussen Hamas en Israël. Hoe dan ook zegt Hongarije het serieus aan te willen pakken. Het land wil vooruitgang boeken als het aankomt op migratie, uitbreiding van de EU – Oekraïne en Moldavië komen steeds dichter bij – en ook de concurrentiekracht van Europa.

Onorigineel of gewoon pakkend?

Opvallend aan het voorzitterschap is de rubiks kubus en slogan. De kubus is namelijk van Hongaarse origine, want deze driedimensionale puzzel werd door de in Boedapest geboren Ernő Rubik uitgevonden. Dan de slogan, die zou niets te maken hebben met de Amerikaanse ex-president Donald Trump, die een vergelijkbare slogan hanteerde (Make America great again), legt Hongaarse minister János Bóka uit. Orbán en Trump kunnen het goed met elkaar vinden en hebben een vergelijkbare strategie in politiek bedrijven, maar daarom koos Hongarije de slogan niet, zegt Bóka. “De slogan laat juist zien dat we samen sterker zijn dan alleen.” Overigens heeft hij Trump nooit ‘Make Europe great again’ horen zeggen. Een belangrijke observatie, vindt de Hongaarse minister.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie