Geen valse start op Europese markt: spelregels voor alle bedrijven

Bedrijven die opdrachten aannemen in Europa maar ook staatssteun ontvangen uit niet-Europese landen halen het evenwicht uit de Europese markt. Wat nu?

3 min. leestijd

Europarlementariër Catharina Rinzema (VVD)

Stel: Er wordt een bouwopdracht voor een weg in de Europese Unie vrijgegeven. Verschillende Europese bedrijven willen aan de bak, maar dan blijkt er een bouwfirma te zijn die beter voor de dag komt omdat het bedrijf staatssteun van buiten de Europese Unie heeft ontvangen, bijvoorbeeld China. Oneerlijk, vindt Europarlementariër Catharina Rinzema (VVD) die daarom mee heeft onderhandeld aan nieuwe maatregelen.

Oneerlijke concurrentie

De VVD-fractie in Brussel zet stevig in op nieuwe regels voor eerlijke concurrentie op de Europese markt. En met succes: op 4 mei heeft het Europees Parlement een wetsvoorstel aangenomen zodat de Europese Commissie overnames en aanbestedingen – denk aan een projectvoorstel voor een brug of weg – kan blokkeren als blijkt dat bedrijven staatssteun van buiten de Europese Unie hebben gekregen. Het zou onder meer gaan om Chinese staatsbedrijven die flink aan de weg timmeren in Europa. 

Een probleem dat volgens Rinzema steeds vaker lijkt voor te komen: “Er is een groeiende trend van buitenlandse staatsbedrijven die actief zijn op onze Europese markt. De huidige staatssteunregels kijken alleen naar verleende Europese staatssteun en niet naar staatssteun uit andere landen, zoals China. Als blijkt dat bedrijven wegens oneerlijke staatssteun goedkoper waren, of financieel sterker stonden, dan moet dat verboden worden. Dit voorstel brengt daar verandering in. We willen voorkomen dat onze bedrijven straks niet meer aan de slag kunnen op onze eigen markt.”

Nederland

Een probleem dat ook Nederland raakt: “Onze eigen, Nederlandse, bedrijven zijn vaak de dupe. Zij vissen achter het net als er oneerlijke concurrentie plaatsvindt. Dat kan niet. De VVD is duidelijk: op de interne markt moeten dezelfde spelregels gelden voor alle bedrijven. Het mag niet zo zijn dat een Nederlands bouwbedrijf zomaar wordt weggeconcurreerd. Rinzema stelt dat de VVD ook wil voorkomen dat een Nederlands bedrijf, dat de nieuwste technologieën ontwikkelt, wordt overgenomen vanwege oneerlijke staatssteun uit het buitenland: “Dankzij dit voorstel verliest de EU eindelijk haar naïviteit. Doorpakken dus nu!”

Maatregelen

Het voorstel dat nu op tafel ligt, past in een breder pakket aan maatregelen waarmee de handelsrelaties tussen de Europese Unie en de rest van de wereld eerlijker moet worden. Bijvoorbeeld met een Internationaal Aanbestedingsinstrument, waarmee nieuwe buitenlandse aanbestedingsmarkten ontstaan. “Daarnaast zit een Anti-Dwanginstrument in het pakket dat ervoor zorgt dat de EU zich kan verweren tegen economische chantage door andere landen”, aldus Rinzema.

Gisteren hebben de lidstaten hun positie aangenomen over de nieuwe regels. Dit betekent dat de onderhandelingen tussen de Raad en het Europees Parlement vandaag kunnen beginnen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie