Europese Commissie nog lang niet tevreden met nieuwe Nederlandse klimaatplannen

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Gisteren heeft de Europese Commissie haar evaluatie gepresenteerd van de bijgewerkte nationale energie- en klimaatplannen (NECPs) van de EU-lidstaten. Deze plannen schetsen hoe de EU-landen van plan zijn om de energie- en klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen.

In 2019 dienden EU-lidstaten ook al een plan in. Maar sinds die tijd is er veel veranderd. Zo kwam er een nieuwe Europese Klimaatwet, en werden onder andere het Fit for 55-pakket (met als doel een daling van de netto-uitstoot van broeikasgassen met 55 procent in 2030) en REPowerEU-plan (het plan dat o.a. de overgang naar schone energie moet versnellen) bekendgemaakt. Een update was dus hoognodig.

Uit de beoordeling blijkt nu dat, ondanks de veelbelovende toezeggingen, de uitstootvermindering blijft steken op 51 procent in plaats van het beoogde doel van 55 procent. “Er is dus nog het een en ander dat een aantal landen moet doen om hun klimaatplan te verbeteren”, aldus klimaatcommissaris Wopke Hoekstra. Echt zorgen maakt hij zich overigens niet. “Dit lijkt me erg goed te doen”, zo stelt hij gerust.

Eén van die landen die zijn plannen nog zal moeten bijschaven, is Nederland. Zo is Nederland “niet ambitieus genoeg” wat betreft hernieuwbare energie, en moet het “meer aanvullende maatregelen nemen”, volgens de Europese Commissie. Ook moet er meer energie bespaard worden en minder worden uitgestoten.