Timmermans: ”Uw energiekeuzes bepalen hoe sterk wij zijn tegenover Rusland”

2 min. leestijd
(210715) — BRUSSLES, July 15, 2021 (Xinhua) — European Commission Executive Vice-President Frans Timmermans attends a press conference on the “Carbon Border Adjustment Mechanism” in Brussels, Belgium, July 15, 2021. The European Commission on Wednesday unveiled a comprehensive roadmap for realizing the European Union’s (EU) ambitious target of reducing its net greenhouse gas emissions by at least 55 percent from 1990 levels by 2030 and to become climate-neutral by 2050. (European Union/Handout via Xinhua) Xinhua News Agency / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.com

Nog voor het eind van het jaar moet de Europese Unie de import van gas uit Rusland met twee derde hebben verminderd. Dat is het doel dat Eurocommissaris Frans Timmermans stelt. Het plan getiteld REPowerEU is een reactie op de Russische invasie van Oekraïne.

“Dit gaat over Oekraïne, maar het gaat zeker ook over Europa”, zei Timmermans bij de persconferentie waarin hij de plannen uit de doeken deed: “We moeten de Europese belangen verdedigen en iets doen tegen onze kwetsbaarheden. Het is overduidelijk dat we te afhankelijk zijn van Rusland voor onze energiebehoeften”. 

‘Moeilijk, extreem moeilijk’

Om het mogelijk te maken dat Europa zo veel minder gas uit Rusland importeert, wil de Europese Commissie inzetten op het vinden van nieuwe leveranciers in het buitenland van normaal aardgas, LNG en waterstof. Daarnaast moedigt Timmermans de boeren aan om veel meer biogas (biomethaan) te gaan produceren uit mest en landbouwafval. En burgers en bedrijven moeten flink aan de bak om in hoog tempo nog veel meer zonnepanelen te installeren.

“Duurzame energie geeft ons de vrijheid om een bron te kiezen die schoon, goedkoop, betrouwbaar en van ons is”, aldus Timmermans. Hij noemde het ‘extreem moeilijk’ om het doel van twee derde reductie van Russisch gas in 2022 te halen, maar denkt dat toch dat het mogelijk is.

Hij doet een beroep op het bewustzijn van alle Europeanen om een steentje bij te dragen: “Uw energiekeuzes bepalen hoe sterk wij zijn tegenover Rusland. Door de thermostaat wat lager te draaien als dat kan en door meer bewust met energieverbruik om te gaan kunnen we enorm besparen”. 

Gas blijft op de taxonomie

Dat Europa zo snel mogelijk afscheid wil nemen van het gas uit Rusland, betekent niet dat gas helemaal van het toneel verdwijnt. De fossiele brandstof blijft een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Juist deze winter was gas onderwerp van een verhit debat. De Europese Commissie ziet gas als een ‘transitiebrandstof’ voor landen die afscheid willen nemen van kolencentrales, maar nog niet ver genoeg zijn om direct over te stappen op duurzame energie. 

Het omstreden besluit van de Europese Commissie om gas op de lijst (taxonomie) van klimaatvriendelijke energiebronnen te zetten, wordt niet teruggedraaid. Volgens Timmermans blijft gas de ‘brugfunctie’ houden: “In het bijzonder als de infrastructuur die nieuw gebouwd wordt geschikt is om in de toekomst ook te draaien op duurzame waterstof”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie