Europese Burger prijs naar eerste vliegtuig op vloeibare waterstof

2 min. leestijd

Rahiq Ullah van Stichting AeroDelft ontving vrijdag de Prijs van de Europese Burger van Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD). Hij ontving de prijs voor Project Phoenix, waarmee gewerkt wordt werkt aan ‘s werelds eerste vliegtuig op vloeibare waterstof. De prijs wordt elk jaar toegekend aan uitzonderlijke Europese projecten en initiatieven in elke lidstaat.

Met veel geluid van een drukke borrel op de achtergrond klinkt Ullah enthousiast aan de telefoon. Het team wist al dat ze de prijs gewonnen hadden en woonde een ceremonie bij in Brussel, maar nu was het tijd voor de lokale uitreiking op de campus van TU Delft. De plek waar de studenten ook aan hun project werken.

Vernieuwend en vrijwillig

De ceremonie is net achter de rug waar Ullah de prijs uitgereikt kreeg. “Een hele mooie massieve bronzen medaille die mooi bij de rest van de prijzen komt te staan,” zegt Ullah vereerd. Er staan nu drie prijzen in de kast bij Project Phoenix, maar er is alvast ruimte ingecalculeerd voor de prijzen die nog gaan komen.

Toch was Ullah verast dat ze de prijs wonnen en kan hij ook niet met zekerheid zeggen waarom. “Het was wel te merken dat Caroline Nagtetaal erg enthousiast was over ons project,” zegt Ullah. “Ik denk dat het ook komt doordat wat we doen vernieuwend is en we het allemaal vrijwillig doen. We krijgen er geen studiepunten of geld voor. Het is echt uit passie en enthousiasme.”

Prachtig voorbeeld

Nagtegaal wees er in de ceremonie op dat innovaties belangrijk zijn voor duurzaam transport en vliegen. “De ontwikkeling van het eerste bemande vliegtuig op vloeibare waterstof is een prachtig voorbeeld van zo’n innovatieve oplossing.” Ze zei blij en trots te zijn dat ze dit jaar, namens het Europees Parlement, de prijs mocht uitreiken aan de studenten. “Met Project Phoenix brengen zij duurzame luchtvaart weer een stapje dichterbij.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie