Europees Parlement wil sterkere rol in keuze nieuwe Commissievoorzitter

1 min. leestijd
(Bron foto: EP Multimedia)

Het Europees Parlement wil een grotere rol gaan spelen bij de keuze van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Bij de vorige verkiezingen kwam het Parlement er niet uit. Moest het Frans Timmermans worden of de Duitse Manfred Weber? Het duurde lang, dus kwamen regeringsleiders met een eigen kandidaat: Ursula von der Leyen. Dat moet deze keer anders.

Europarlementariërs willen afspraken maken met EU-landen. Zo moeten Europese fracties direct gaan onderhandelen over wie Commissievoorzitter wordt, nog voor de EU-landen met een kandidaat komen. En de zogeheten spitzenkandidaat van de winnende fractie moet daarin de leiding krijgen. Die mag dan zelf een coalitie zoeken en zichzelf of iemand anders naar voren schuiven als kandidaat-Commissievoorzitter.

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen ziet dit niet zitten. Voor hem is de EU een samenwerking van landen en geen federale of supranationale staat. Het Europees Parlement moet dus sowieso een kleinere rol spelen volgens Ruissen. Bepalen wie Commissievoorzitter wordt, vindt Ruissen dus niet gepast.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie