Europa gaat kiezen | Nog honderd dagen en PvdA/GroenLinks-verkiezingsprogramma

Brussel begint zich op te maken voor de Europese verkiezingen in juni 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

3 min. leestijd

Volgens het Europees Parlement zijn de laatste honderd dagen voor de verkiezingen cruciaal en GroenLinks/PvdA (Verenigd Links) heeft een concept-verkiezingsprogramma gepubliceerd.

De laatste honderd dagen

Dit zijn de belangrijkste verkiezingen van het jaar, aldus het Europees Parlement. Met oorlog op het continent, discussie over de toekomst van de defensie-uitgaven en over de industrie, en met politieke spanningen over de toekomst van de klimaatwetten zijn er heel wat thema’s waar de kiezer zich over zou kunnen opwinden.

Maar, zo is de vrees, de kiezer kan het ook wel eens aan zich voorbij laten gaan. Dus is er door het Europees Parlement heel veel campagnemateriaal ontwikkeld. Zowel voor journalisten als voor burgers. Zo is er de ‘remind me to vote’-knop. Op de verkiezingswebsite van het Europees Parlement kan iedereen zich aanmelden om een herinnering te krijgen wanneer de stembussen opengaan.

Op diezelfde website is ook terug te vinden hoe mensen zich in de verschillende EU-landen moeten aanmelden om te stemmen. Dat is overal net een beetje anders. Net als de datum van de verkiezingen. Nederland stemt bijvoorbeeld als eerste op donderdag 6 juni, terwijl in andere EU-landen op vrijdag, zaterdag en in veel landen ook op zondag kan worden gestemd.

En om iedereen een beetje inzicht te geven in wat de EU doet, is er de what-europe-does-for-me-app. Zo kan je zien of er geld naar jouw regio of stad gaat. En of er wetten zijn aangenomen waar je wat aan hebt. Het Parlement schakelt voor de berichtgeving ook de European News Exchange (ENEX) in. Een Luxemburgs bedrijf dat wereldwijd 55 tv-zenders vertegenwoordigt. In Nederland is RTL4 bij ENEX aangesloten. 

Sterker met elkaar

En GroenLinks/PvdA (Verenigd Links) heeft een concept-verkiezingsprogramma gepubliceerd: ‘Sterker met elkaar’. 

Tot zover de woordgrappen. Wat staat erin? De partijen willen af van fossiele subsidies. Het geld dat normaal naar grote bedrijven in de fossiele industrie vloeide, moet in plaats daarvan ingezet worden voor een Europees isolatie-offensief. Een plan om door heel Europa huizen te isoleren wanneer mensen daar zelf het geld niet voor hebben. Het geld komt van de grote vervuilers en helpt zo de energierekening betaalbaar te houden.

En discriminatie moet ook aangepakt worden, vindt GroenLinks/PvdA. “Onze rechten en vrijheden gelden voor iedereen en mogen nooit ingeperkt worden vanwege je achtergrond of identiteit, seksuele geaardheid, geslacht of gender”, zegt lijsttrekker Bas Eickhout in het voorwoord van het programma. De partijen willen één overkoepelende Europese antidiscriminatiewet. Dat kan in het nieuwe Europees Parlement nog moeilijk worden. EU-landen hebben uiteenlopende wetgeving over homohuwelijk, abortus en seksueel en huiselijk geweld en geen behoefte aan Europese bemoeienis.

En wat te doen als Donald Trump weer president van de Verenigde Staten wordt, is ook onderdeel van het programma. De partijen willen dat de EU minder afhankelijk wordt van de VS. Meer defensiesamenwerking binnen de EU is daarom belangrijk. Dat betekent meer investeren in het leger en de defensie-industrie en dus ook voldoen aan de NAVO-norm van twee procent. 

De leden van de twee partijen kunnen nog tot 11 maart amendementen indienen op het programma. Op het gezamenlijk congres van 20 april wordt het definitief vastgesteld. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie