Het verkiezingsreces is begonnen. Europarlementariërs waren deze week voor de laatste keer in Straatsburg. Vandaag was hun laatste vergaderdag. Na de verkiezingen zullen een aantal Europarlementariërs er weer zijn, maar sommigen ook niet. De helft van de Nederlandse delegatie stelt zich niet meer verkiesbaar en neemt deze week dus afscheid. We geven een overzicht van wie vertrekt en waar ze zich de afgelopen vijf jaar, of voor een enkeling de laatste paar maanden, mee beziggehouden hebben.
CDA
Annie Schreijer-Pierik werd met meer dan 110.000 voorkeurstemmen gekozen. Zij was het landbouwgezicht in het Europees Parlement. Ze stemde van het begin af aan tegen bijna alle plannen van Frans Timmermans. Tot op het laatste moment bleef ze opkomen voor de pulsvisserij. Twee van haar medewerkers zijn nu lijsttrekker voor een andere partij: Dirk Gotink (NSC) en Sander Smit (BBB).
Henk Jan Ormel nam de laatste paar maanden het stokje over van Esther de Lange. Toch heeft hij een stempel willen zetten. Vooral op het gebied van dierenvaccinatie. Ormel was ooit dierenarts en kon het niet verdragen dat dieren preventief werden gedood om verspreiding van dierenziektes te bestrijden. In plaats daarvan wil hij meer vaccineren. Een punt dat hij de afgelopen paar maanden een aantal keren heeft kunnen maken in het Parlement. Of er wat met het idee zal gebeuren, moet nog blijken. Europese wetgeving maken duurt jaren en helaas had Ormel zoveel tijd niet.
Toine Manders, die voor het CDA nog bij een aantal andere partijen zat, maakte zich hard voor lhbtqi+-rechten, universele opladers en het aanpakken van milieudelicten. Zeker de universele oplader is zijn trots. Naar eigen zeggen is hij in 2019 zoveel lawaai gaan maken dat het plan er uiteindelijk is gekomen. Manders verlaat het Europees Parlement als vliegende kiep. De man die voor alles wel een plan had en zich overal en nergens mee bezighield. Enige minpuntje: Manders gaf ooit nog een baantje aan zijn schoonzoon. Dat mocht volgens regels, stelde Manders, maar uit voorzorg verlengde hij het contract niet.
PvdA
PvdA’er Paul Tang zet na tien jaar een punt achter zijn Europese carrière. Heel wat belastingparadijzen zullen ongetwijfeld opgelucht ademhalen. Econoom Tang maakte van de strijd tegen belastingontwijking en witwassen zijn persoonlijke vendetta. Daarvoor trok hij zelfs naar Ierland, waar hij U2-zanger Bono zijn brievenbus teruggaf, die om fiscale redenen in Nederland stond. Ook ECB-voorzitter Christine Lagarde moest het meermaals ontgelden tijdens haar bezoeken aan het Europees Parlement.
Ook oud-Prinses Carnaval in Venlo, Vera Tax, komt niet meer terug naar het Europees Parlement. In haar tijd in het Europees Parlement heeft ze zich ingezet voor de verduurzaming van de maritieme scheepvaart. Zo moeten schepen die van of naar Europese havens varen of onder de vlag varen van een EU-land nu gebruikmaken van walstroom. Voorheen voeren schepen vaak rondjes om zelf stroom op te wekken en dat is natuurlijk slecht voor het milieu. De afgelopen maanden heeft ze zich ook ingezet voor veiligheid op schepen. Ze onderhandelde mee over een aantal wetten die het werk op een schip veiliger moet maken.
Met een rood koffertje reisde de voormalige voorvrouw van de FNV elke maand naar Straatsburg. Agnes Jongerius regelde een Europees minimumloon, zorgde voor meer rechten voor werknemers die voor bedrijven als Uber werken, haalde Roemeense verpleegkundigen naar het Parlement en zorgde, tegen de zin van het Nederlandse kabinet, dat het ouderschapsverlof Europees werd geregeld, waardoor beide ouders meer verlof kunnen opnemen.
D66
Samira Rafaela heeft niet stilgezeten. Zes keer was ze rapporteur: het meest van alle Nederlanders. Met haar wet voor meer loontransparantie kom je binnenkort te weten wat je collega’s gemiddeld verdienen: een belangrijke wet om de genderkloof te dichten. Ook slaagde ze erin met dwangarbeid vervaardigde producten van de Europese markt te weren. Een zwart hoofdstuk uit haar Europese carrière: beschuldigingen van machtsmisbruik en pestgedrag jegens haar werknemers. Het geschillencollege van D66 gaf haar uiteindelijk wel gelijk toen ze in protest ging tegen de berisping die ze hiervoor kreeg. Ook het onderzoek dat leidde tot de berisping werd onzorgvuldig verklaard.
VVD
Caroline Nagtegaal, een echte strijder voor het transport. Treinen, auto’s en vliegen, geen voertuig ontglipte aan haar aandacht. Ze heeft zich ingezet om elektrisch autorijden veel makkelijker te maken. De stress of je wel op tijd bij een laadpaal bent, daar wilde ze wat aan doen. Ook gaf ze veel aandacht aan de vrouwen in de transportsector.
Catharina Rinzema is ook een voorvechter van vrouwenrechten. Ze is halverwege de termijn ingevallen. Met haar carrière wilde ze laten zien dat je zowel je dromen kan najagen als een jonge moeder kan zijn. Tijdens deze periode zette ze zich in tegen oneerlijke staatssteun en vrouwenmoord.
Rijdend op een trekker met de leus ‘Boer zoekt stem’ trok Jan Huitema in 2014 door het land. Zijn grootste succes: het toestaan van ‘Renure’, oftewel dierlijke mest, die in kunstmest wordt omgezet. Maar hij was ook hoofdonderhandelaar over het verbieden van CO2-uitstoot door nieuwe auto’s vanaf 2035. Ondanks Duits verzet hielden hij – en de wet – stand.
Forum voor Democratie
Van alle Nederlandse Europarlementariërs legde Marcel de Graaff misschien wel het meest bewogen parcours af. Na een overstap van PVV naar FvD gooit de uiterst rechtse Europese groep ID hem uiteindelijk uit de fractie vanwege zijn pro-Russische standpunten. Zo noemde de Graaff Oekraïne de grootste leverancier van kinderen voor “pedonetwerken, mensensmokkel en orgaanhandel”. Ondertussen noemen de media zijn naam in een onderzoek naar Russische omkoping in het Europees Parlement. De Graaff was nooit rapporteur en diende geen enkel amendement in.
Onafhankelijk
Rob Rooken, een van de twee zogenoemde ‘Robjes’, werd voor Forum voor Democratie in het Europees Parlement verkozen. Na 1,5 jaar vertrok hij naar JA21, ook die partij verliet hij na drie jaar. Rooken heeft zich beziggehouden met de grote AI-wet. Hij is voor een terughoudende EU, maar op het gebied van AI is samenwerking volgens hem noodzakelijk. Rooken verlaat het Parlement nu als onafhankelijk lid.
Ooit nog JA21-Europarlementariër, nu onafhankelijk. Rob Roos komt na de verkiezingen niet meer terug. De laatste vijf jaar hield hij zich vooral bezig met de industrie en met het energiebeleid. Roos was immers zelf ondernemer en bracht de ondernemersstem het Europees Parlement in. De afgelopen weken diende hij nog een klacht in bij de Europese Commissie. Parlementaire vragen, een soort Kamervragen, maar dan Europees, horen binnen 6 weken beantwoord te zijn. Roos deed onderzoek en concludeerde dat 95 procent van de 23.000 vragen te laat beantwoord werden. Vragen over de banden tussen Commissievoorzitter Von der Leyen en de topman van Pfizer werden bijvoorbeeld pas na zeven maanden beantwoord.
Sophie In ‘t Veld is de uitzondering op deze lijst. Na de verkiezingen maakt ze sowieso geen deel meer uit van de Nederlandse delegatie, maar blijft ze met wat geluk wel in het Parlement zitten. Ze is nu immers lijsttrekker van Volt België, voorheen was ze nog D66-lid. In haar tijd in het Parlement heeft In ‘t Veld zich hard gemaakt voor de democratie en de rechtsstaat. Ze kreeg het vooral aan de stok met landen als Hongarije en Polen. Maar ook met bijvoorbeeld Griekenland. In ‘t Veld deed onderzoek naar intimidatie van journalisten en het gebruik van spyware tegen activisten en de oppositie. Voor haar verkiezing raakte In ‘t Veld nog in opspraak. Ze zou de hotelkostenvergoeding van het Europees Parlement misbruikt hebben.