Europese verkiezingen | Wat gebeurt er bij mij in de buurt?

Campagnetijd! Op 6 juni gaat Nederland naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen. Kandidaten trekken het land door en overal in Nederland vinden debatten, gesprekken en ontmoetingen plaats. Brusselse Nieuwe volgt de campagnekaravaan en zet zoveel mogelijk evenementen op een rijtje.

6 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Ken je een campagne-evenement dat nog niet in onze agenda staat? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar daan@brusselsenieuwe.nl

MEI

27 mei 18.30 uur: Voor de verkiezingscampagne gaat het DIDD Verkiezingscafé in gesprek met de Europese lijsttrekkers en de landelijke kopstukken. Dit keer is Bas Eickout met Frans Timmermans aan de beurt in Haarlem.

27 mei 20.00 uur: Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit houden in een speciale avond van de populaire VPRO-podcast Europa Draait Door het over de Europese verkiezingen in het oude Luxor-theater in Rotterdam. Je Europese kennis wordt getest via een quiz en de heren gaan het hebben over belangrijke onderwerpen zoals het lidmaatschap van Oekraïne, de Europese klimaatplannen en Europese veiligheid.

27 mei 20.00 tot 21.30 uur: In Groningen organiseert de universiteit een debat met het thema: waarom moet je gaan stemmen? Daar gaan kandidaat-Europarlementariërs met elkaar in debat. Thema’s zoals het klimaat, migratie en de oorlog in Oekraïne komen aan bod. Anja Haga (ChristenUnie), Raquel García Hermida-van der Walle (D66), Sjoerd Wijnsma (CDA), Michiel Hoogeveen (JA21) zijn aanwezig. Het debat wordt gehouden in het engels.

27 mei 20.00 tot 22.00 uur: Online is het Grote Europese Landbouwdebat te volgen. De toekomst van de landbouw, de afstand tussen de EU en de burgers verkleinen en handelsverdragen zijn allemaal onderwerpen die worden besproken. Sander Smit (BBB), Dirk Gotink (NSC), Bert-Jan Ruissen (SGP), Willemien Koning (CDA), Anja Hazekamp (PvdD), Hendri Nortier (D66), Johanna Koffeman-Kramer (ChristenUnie), Lara Sibbing (GroenLinks/PvdA), Bart Millenaar (VVD) en Veerle Smit (Volt) zijn aanwezig.

28 mei 17.00 tot 19.30 uur: The Public Affairs Academie houdt een themabijeenkomst Brussel: dichterbij dan je denkt! Er wordt besproken waar de EU over gaat, hoe de EU werkt en wanneer je volgens een lobbyist beter naar Brussel kan gaan dan naar Den Haag. De gastspreker is Lise Witteman, EU-correspondent bij Follow the Money. Als deelnemer krijg je ook haar boek Wie let er op Brussel.

28 mei 18.30 uur: DIDD Verkiezingscafé gaat in gesprek met Reinier van Lanschot en Laurens Dassen van Volt in Utrecht.

28 mei 19.30 uur: In Ede gaan lijsttrekkers Tom Berendsen (CDA), Anja Haga (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) met elkaar in debat. Het Nederlands Dagblad organiseert het debat met onderwerpen over onder meer de Europese landbouw, het klimaat, de Oekraïne-oorlog en de opkomst van rechts-populisme. Daarnaast geeft Hendrie van Maanen, theoloog en docent aan de Christelijke Hogeschool Ede, een minicollege over de christelijke wortels van Europa. Kaarten zijn verkrijgbaar via deze link.

28 mei 20.15 uur: Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit houden in een speciale avond van de populaire VPRO podcast Europa Draait Door het over de Europese verkiezingen in de Schouwburg in Tilburg. Je Europese kennis wordt getest via een quiz en de heren gaan het hebben over belangrijke onderwerpen zoals het lidmaatschap van Oekraïne, de Europese klimaatplannen en Europese veiligheid worden besproken. Dit keer is Diederik Samson te gast, voormalig kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans en Wopke Hoekstra.

28 mei 20.15 tot 21:45 uur: Tijdens De Grote Europashow in Leiden stomen de kiesmannen je binnen 1,5 uur helemaal klaar voor het stemhokje aan de hand van politieke analyses, humor en muziek.

29 mei 15.00 tot 17.00 uur: In Den Haag wordt het verkiezingsdebat ‘Europa in de Wereld‘ gehouden. Kandidaat-Europarlementariërs gaan met elkaar in discussie over de toekomst en de rol van de EU in de wereld. Onder andere Marit Maij (GL-PvdA), Roelof Bisschop (SGP), Reinout van Malenstein (NSC) en Anja Haga (CU) zijn aanwezig.

29 mei 18.30 uur: Bert-Jan Ruissen en Chris Stoffer van SGP gaan in gesprek met DIDD Verkiezingscafé.

30 mei 18.30 uur: Voor de Europese verkiezingen gaat DIDD Verkiezingscafé tien dagen lang in gesprek met Europese lijsttrekkers en de landelijke kopstukken. Dit keer is Tom Berendsen en Henri Bontenbal van CDA aan de beurt in Breda.

30 mei 19.30 tot 21.30 uur: Politieke jongerenorganisaties met elkaar in een groot debat over de toekomst van Europa in Pakhuis de Zwijger. Klimaat, defensie en economie komen allemaal aan bod. Voorzitters van de jongerenorganisaties en jonge kandidaat-Europarlementariërs zullen met elkaar in discussie gaan onder begeleiding van Jochem Jordaan van De Kiesmannen. De jongerenorganisaties van VVD, BBB, NSC, PvdA, GroenLinks, CDA, Volt en D66 zijn aanwezig.

31 mei 16.00 tot 23.00 uur: In de monumentale bibliotheek Neude in Utrecht is het Festival Europa. Daar wordt uitgebreid gepraat over de toekomst van Europa met muzikanten, schrijvers, wetenschappers, journalisten en politici. Op het festival wordt Europa bevraagd, gevierd en kritisch bekeken. Belangrijke verkiezingsthema’s als klimaat, democratie, vrede en veiligheid, sociale (on)gelijkheid komen langs. De Kiesmannen staan ook klaar om iedereen klaar te stomen voor de Europese verkiezingen.

31 mei 18.30 uur: Als laatste gesprek van DIDD Verkiezingscafé voor de Europese verkiezingen gaan ze in gesprek met Dirk Gotink en Pieter Omtzigt van NSC.

JUNI

1 juni 20.15 uur: Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit houden in een speciale avond van de populaire VPRO podcast Europa Draait Door het over de Europese verkiezingen in het Haagsch College in Amsterdam. Je Europese kennis wordt getest via een quiz en de heren gaan het hebben over belangrijke onderwerpen zoals het lidmaatschap van Oekraïne, de Europese klimaatplannen en Europese veiligheid worden besproken.

3 juni: Tijdens De Grote Europashow in Groningen stomen de kiesmannen je binnen 1,5 uur helemaal klaar voor het stemhokje aan de hand van politieke analyses, humor en muziek.

3 juni 19.00 tot 22.00 uur: Online is het Europese Landbouw Slotdebat te volgen. Drie kandidaat-Europarlementariërs gaan een uur lang per sector in debat. Pluimvee- en varkenshouderij is als eerst aan bod, daarna de akkerbouw en dan de melkveehouderij. Sander Smit (BBB), Bert-Jan Ruissen (SGP), Bart Millenaar (VVD), Willemien Koning (CDA) en Lara Sibbing (GL/PvdA)

3 juni 20.00 uur: Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit houden in een speciale avond van de populaire VPRO-podcast Europa Draait Door het over de Europese verkiezingen in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Dit keer is historicus Beatrice de Graaf te gast. Je Europese kennis wordt getest via een quiz en de heren gaan het hebben over belangrijke onderwerpen zoals het lidmaatschap van Oekraïne, de Europese klimaatplannen en Europese veiligheid.

5 juni 20.15 uur: Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit houden in een speciale avond van de populaire VPRO-podcast Europa Draait Door het over de Europese verkiezingen in De Vereeniging in Nijmegen. Oud-militair Mart de Kruif komt ook spreken. Je Europese kennis wordt getest via een quiz en de heren gaan het hebben over belangrijke onderwerpen zoals het lidmaatschap van Oekraïne, de Europese klimaatplannen en Europese veiligheid.

5 juni 20.34 tot 22.05 uur: NOS houdt een debat met de lijsttrekkers van de negen grootste partijen. Per ronde gaan steeds drie lijsttrekkers in discussie over thema’s als oorlog in Europa, migratie en landbouw. NOS EU-correspondent Kysia Hekster geeft achtergrond informatie en er komen ook kiezers aan het woord.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie