Driestrijd om Franse driekleur

2 min. leestijd

Emmanuel Macron, Marine Le Pen en Jean-Luc Mélenchon. Het zal tussen deze drie presidentskandidaten gaan tijdens de eerste ronde van de verkiezingen in Frankrijk. Zal Macron zijn positie behouden of komt er toch een anti-Macron-front, met linkse inbreng, dat hem van de troon zal stoten? Nederland kijkt mee, ook vanuit Brussel.

Spannend

Een kandidaat moet een absolute meerderheid van de stemmen behalen om te winnen, gebeurt dat niet in deze eerste ronde, dan moeten de nummer 1 en 2 het opnemen tegen elkaar in de volgende ronde. In 2017 stemden veel linkse kiezers op Macron om te voorkomen dat de rechts-radicale Le Pen aan de haal zou gaan met het presidentschap. De situatie ligt nu anders, bemerkt Frankrijk-correspondent Frank Renout, want het linkse baken in deze verkiezingen, Mélenchon, spreekt zich nadrukkelijk uit tegen Macron. Wordt dit het jaar van Le Pen?

Europarlementariër Dorien Rookmaker hint alvast naar het verschil tussen de twee dat als maar kleiner lijkt te worden.

Journalist Joost Niemoller blikt verder vooruit en heeft het over een wonder voor het Franse volk:

Guy Hoeks, correspondent in Duitsland, geeft aan dat een dergelijke uitslag dan weer een mokerslag zou betekenen voor Berlijn:

De Franse verkiezingen zijn belangrijk, ook in het buitenland, omdat het land een prominente rol heeft in de Europese Unie. Als voorzitter van de Raad van de Europese Unie, maar ook als een van de machtigste lidstaten, bepaalt Frankrijk voor een groot deel de koers van Europa. Van defensiebeleid tot werkloosheid, migratie en koopkracht. Meer weten over hoe de Franse presidentsverkiezingen wellicht ook (indirect) invloed hebben op Nederland? Kijk dan via deze link naar de explainer-video van NOS op 3.  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie