De moeder aller sancties

2 min. leestijd

Niemand wil het, maar als het komt is de Europese Unie er klaar voor. Het gaat niet over de militaire inzet, maar over de economische wapens die gebruikt gaan worden tegen Rusland. De premier van Estland noemt het al: ‘de moeder aller sancties.’ Er was een extra top nodig om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. Hoewel de verwachting is dat alle 27 EU-landen de sancties goedkeuren is er nog wel een extra vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken (Hoekstra voor Nederland) voor nodig om ze ook te laten ingaan.

Zachte heelmeesters

De oorlogsdreiging heeft ondertussen tot gevolg dat andere zaken op een laag pitje staan. Zo is er een uitspraak dat de Europese Commissie landen die zich niet aan de spelregels van de rechtsstaat houden financieel mag korten. Maar Brussel gaat de uitspraak eerst goed bestuderen en als ze inderdaad het wapen gebruikt duurt het nog zeker zes tot negen maanden.

Op dit moment kan de Europese Commissie zich geen conflict veroorloven met een land als Polen dat bijna letterlijk aan de frontlinie staat. Twee grote kwesties is teveel. Vandaar de politiek van de zachte heelmeesters.

Op je gezondheid

Verder de roep om een gezondheidsunie wordt steeds luider. Niet alleen in politieke kringen, maar ook onder de bevolking, zo blijkt uit de Eurobarometer. Maar hoe representatief zijn dergelijke onderzoeken? De Tweede Kamer vertrouwt bijvoorbeeld de uitkomsten van de Conferentie over de Toekomst van Europa niet en begint een eigen onderzoek.

Dé wekelijkse Europa-nieuwsbrief Brussels Peil lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie