Tweede Kamer wil weten wat Nederlanders denken over Europa

2 min. leestijd

Alle Nederlanders met een mening over de Europese Unie kunnen zich de komende vier weken melden bij de Tweede Kamer. Het parlement organiseert een ‘burgerconsultatie’ om input te verzamelen voor de grote debatten die op de agenda staan over de toekomst van de Europese Unie. Dat de Kamer zich op deze manier tot de bevolking richt is uniek.

De consultatie heeft de vorm van een online enquête van zeven vragen. Zo willen de Haagse volksvertegenwoordigers weten wat Nederlanders de belangrijkste prioriteit vinden voor de Europese Unie. Maar ook of burgers bij Europese verkiezingen willen kunnen stemmen op kandidaten uit andere lidstaten. En welke bevoegdheden de Europese Unie zou moeten hebben op het gebied van Defensie en gezondheidszorg. 

Europese brainstorm

De vragenlijst die de Tweede Kamer voorlegt aan de burgers is een reactie op de burgerpanels die de Europees Unie de afgelopen maanden organiseerde. Die brachten mensen uit van over het hele continent bij elkaar in een brainstorm over hoe de Europese samenwerking in de toekomst zou moeten functioneren.

De ondervraging is een initiatief van de drie rapporteurs van de Tweede Kamer die zich met die discussie over de Europese toekomstconferentie bezighouden: Roelien Kamminga (VVD), Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Mustafa Amhaouch (CDA). Zij vinden dat de Europese burgerenquête te weinig aandacht heeft gekregen in Nederland. Een opiniepeiling direct georganiseerd door de Tweede Kamer moet dat veranderen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie