DAF krijgt gelijk van Europees Hof

1 min. leestijd

Heeft een Spaanse ondernemer recht op geld, omdat hij te veel heeft betaald voor de aanschaf van een voertuig? Het Nederlandse bedrijf DAF is in 2016 samen met Volvo schuldig bevonden aan ongeoorloofde kartelafspraken voor vrachtwagens, waardoor de prijs veel te hoog werd. Vijf jaar later vraagt de ondernemer zijn geld terug. Maar mag dat dan nog? Het Europees Hof besliste vandaag van niet.

Verjaard

De advocaat-generaal van het Europees Hof, Athanasios Rantos, oordeelt dat de Europese richtlijn (2014/104) die dergelijke kartel-praktijken aanpakt, niet van toepassing is op deze zaak. Hoewel de ondernemer de zaak had voorgelegd nadat de richtlijn in werking was gesteld, stelt het Hof dat de richtlijn niet op gaat omdat de feiten hebben plaats gevonden nog voor deze van kracht was.

De Europese Commissie stelde in 2016 vast dat vrachtenwagenfabrikanten, waaronder AB Volvo en het Nederlandse DAF Trucks, van 1997 tot 2011 hebben deelgenomen aan een kartel. Dat beïnvloedde de vrachtwagenprijzen, waardoor DAF nu verschillende massaclaimzaken tegen zich heeft lopen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie