Burgers praten mee over toekomst Europa

2 min. leestijd

Het komend weekeinde offeren 200 EU-burgers hun vrije tijd op om deel te nemen aan een debat in Straatsburg. Daar wordt een conferentie over de toekomst van Europa gehouden. Aanvankelijk debatteren de deelnemers met elkaar en daarna met leden van het Europees Parlement, de Raad van ministers van de EU-landen en de Europese Commissie. In totaal doen 800 burgers mee aan de conferentie, verdeeld over vier groepen. De conferentie is vrijdag van start gegaan en duurt nog tot en met januari 2022.

De deelnemers overleggen en geven concrete aanbevelingen. Vier onderwerpen staan centraal:

  • een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid, banen en onderwijs, jongeren, cultuur, sport en digitale transformatie
  • Europese democratie en waarden, rechten, rechtsstaat en veiligheid
  • klimaatverandering, milieu en gezondheid
  • de EU in de wereld en migratie

Serieus nemen

De deelnemers zijn willekeurig geselecteerd, waarbij wel is gelet op evenwichtige verhoudingen. Zo is gekeken naar waar je woont, geslacht, sociaal-economische achtergrond en opleidingsniveau. Ook op leeftijd wordt gelet. Een derde van de deelnemers is tussen de 16 en 25 jaar oud.

Aan het einde van de conferentie worden de uitkomsten verwerkt tot concrete aanbevelingen. Het Europees Parlement, de Raad van ministers en de Europese Commissie hebben toegezegd dat ze die aanbevelingen heel serieus gaan nemen en zullen proberen ze zo snel mogelijk uit te voeren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie