België wil een einde maken aan vetorecht Hongarije

België wil in zijn laatste maand als EU-voorzitter Hongarije het vetorecht ontnemen. Het land ligt vaak dwars op het vlak van het buitenlandbeleid, zeker als het om de oorlog in Oekraïne gaat. Volgende maand neemt Hongarije het EU-voorzitterschap over van de Belgen en de verwachting is niet dat Hongarije een mildere positie zal innemen.

3 min. leestijd

Daarom pleit de Belgische minister Hadja Lahbib om een stap verder te gaan met de Artikel 7-procedure tegen Hongarije, zegt ze tegen Politico. Nu al worden miljarden aan Europese subsidies voor het land tegengehouden op basis van Artikel 7. De procedure is in 2018 in gang gezet door het Europees Parlement. De hoop was dat de bevroren tegoeden Hongarije zou dwingen tot hervormingen in het rechtsstelsel. Die hoop bleek tot dusver ijdel.

Moment van de waarheid

“We hebben een Europa dat moeizaam vooruitgang boekt, waarbij helaas sommige landen – één land in het bijzonder – steeds vaker een blokkerende vetohouding aannemen”, zegt de Belgische minister tegen Politico. “Ik denk dat we de moed moeten hebben om beslissingen te nemen: tot het einde van artikel 7 gaan, dat voorziet in het einde van het vetorecht.”

Het is wel een controversiële actie omdat het de meest vergaande actie is die de EU tegen een lidstaat kan nemen. Dat gebeurt alleen als land het risico loopt om de “kernwaarden van de Europese Unie” te schenden, iets waar België Hongarije dus van beschuldigt.  “Dit is het moment van de waarheid,” zegt Lahbib. “We moeten onze verantwoordelijkheid nemen. Hiervoor is politieke moed en wilskracht nodig.”

Als huidige EU-voorzitter kan België dit op de agenda zetten. Aan het einde van deze maand, vlak voordat Hongarije het stokje overneemt, is er een Europese top. Daar zullen de regeringsleiders en staatshoofden over dit voorstel stemmen.

Twijfels bij voorzitterschap

Het Europees Parlement en Duitsland hebben eerder al vraagtekens gezet of Hongarije wel geschikt is om het voorzitterschap van de Raad over te nemen. “Ik heb twijfels over de mate waarin Hongarije een succesvol voorzitterschap van de Raad kan leiden,” zei de Duitse minister Anna Lührmann.

Het Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om “gepaste maatregelen” te nemen ter voorbereiding van het EU-voorzitterschap van Hongarije. Maar wat dat vervolgens inhoudt, is niet bekend en de Commissie hoeft zich er ook niet aan te houden. Daarnaast hebben ze Hongarije gevraagd om het voorzitterschap over te slaan. Daar is niet naar geluisterd.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief Democratie & Rechts orde

Het Nederlandse kabinet is ook niet enthousiast over het voorzitterschap van Hongarije. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zei een ongemakkelijk gevoel te krijgen bij het vooruitzicht op Orbán aan het roer van de EU. Hoe het aankomende kabinet staat tegenover het voorzitterschap van Hongarije moet nog blijken.

Dwarsliggen

De EU wil ook op andere fronten Hongarije dwarsliggen. Zo krijgt Hongarije waarschijnlijk een zwakke plek in de volgende Europese Commissie. Op dit moment levert het land de Eurocommissaris die over uitbreiding gaat. Die positie is op het moment erg belangrijk vanwege de toetredingsgesprekken met Oekraïne en Balkanlanden.

Heel veel landen willen niet dat Hongarije zo’n belangrijke portefeuille in de Commissie behoudt, gezien de banden van de regering met die van Rusland. Welke portefeuille de Hongaarse Eurocommissaris dan wel krijgt, is nog niet bekend.

Niet onder de indruk

Een woordvoerder van de Hongaarse overheid is niet onder de indruk. Hij heeft andere prioriteiten dan Artikel 7. “De belangrijkste zorg van Hongarije is nu om de EU buiten de oorlog in onze buurlanden te houden. Als de oorlog de EU bereikt, zal artikel 7 het minste van onze problemen zijn.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie