Europees Parlement: ‘Hongarije mag niet aan het roer van EU staan’

Nog even en Hongarije is voor een aantal maanden voorzitter van de EU. Wat het Europees Parlement betreft, slaat Hongarije haar beurt over. Doen ze dat niet, dan hoeft het land niet op medewerking van het Europees Parlement te rekenen.

3 min. leestijd
Bron foto: Council Press

Als het aan het Europees Parlement ligt, slaat Hongarije haar beurt voor het EU-voorzitterschap volgend jaar over. Europarlementariërs maken zich zorgen over de rechtsstaat in het land en vinden het niet kunnen dat een land dat door de EU gestraft wordt en Europese waarden in de wind slaat een leidende rol krijgt. Donderdag stemmen ze over een resolutie die de lidstaten oproept een Hongaars voorzitterschap tegen te houden en desnoods zelf maatregelen te nemen. 

Voorzitterschap

Europese lidstaten nemen om de beurt het leiderschap van de EU over. Op dit moment is dat Zweden. Een aantal maanden lang bepaalt het land de agenda, organiseert het evenementen en leidt het onderhandelingen. Vanaf juli neemt Spanje het voorzitterschap over, dan België en daarna Hongarije met Viktor Orbán als kapitein. 

Hongarije

Het voorzitterschap van Hongarije start volgens Europarlementariërs gelukkig wel op het juiste moment. Tegen de tijd dat Hongarije de leiding krijgt, worden er nog maar weinig wetten gemaakt. De schade is nog te overzien, verwachten ze. Daarbij komt wel dat de oorlog in Oekraïne dan nog niet voorbij lijkt te zijn en Orbán niet bepaald aan dezelfde kant staat als de rest van de EU. Hongarije spreekt zich vaak uit tegen wapenleveranties, of sancties tegen Rusland en maakt regelmatig gebruik van zijn vetorecht.  

Er moet iets gebeuren dus, vindt het Europees Parlement. Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) hoopt dat de lidstaten inzien hoe serieus de situatie is. “Hongarije is geen democratie meer”, zegt hij. Daarnaast vindt hij Hongarijes houding jegens de EU niet geschikt voor EU-voorzitterschap. “Orbán leeft nog steeds in de illusie dat hij de EU kan gebruiken als pinautomaat.”

Volgens Sophie in ‘t Veld (D66) is het aan de lidstaten zelf om te bepalen wat ze met het voorzitterschap van Hongarije doen. Wat haar betreft, wordt er eens goed met Orbán gepraat en overtuigen ze hem om de Hongaarse beurt voor het voorzitterschap over te slaan. Mocht dat niet gebeuren, dan kan het Parlement volgens haar ook in verzet komen. Zo wil ze het voorzitterschap van Hongarije met zo min mogelijk ‘glamour’ plaats laten vinden. “Geen fotomomenten, geen persmomenten met het Parlement”, stelt ze voor. Ze wil Hongarije zo min mogelijk een podium geven. Orbán zou de foto’s en video’s toch alleen maar gebruiken voor zijn eigen propaganda, gelooft ze. 

Lidstaten

Ook de lidstaten beginnen zich te bemoeien met het aankomende Hongaarse voorzitterschap. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zei een ongemakkelijk gevoel te krijgen bij het vooruitzicht op Orbán aan het roer van de EU. Ook in Duitsland twijfelt men aan de geschiktheid van Hongarije als EU-voorzitter. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie