Babbel in de bubbel | Trialoog, triloog, trillend oog

In de rubriek ‘Babbel in de Bubbel’ schrijft Tinne Horemans, eindredacteur van Brusselse Nieuwe, om de week over allerlei mistige woorden, ingewikkelde begrippen en curieuze fenomenen in de Brusselse bubbel.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De ‘trialoog’ (ook wel ‘triloog’ genoemd) is een belangrijke fase binnen het Europese wetgevingsproces. De Europese Commissie doet een wetsvoorstel, waarna de EU-lidstaten (de Raad) en het Europees Parlement hun standpunt bepalen. Zowel de Raad als het Parlement schrijft een tekst op basis van het wetsvoorstel van de Europese Commissie.

Drie

Hebben beide instellingen hun standpunt bepaald, dan is het tijd voor de ‘trialoog’. Een woord dat, gevormd naar analogie van ‘dialoog’, ‘driehoeksoverleg’ betekent. Het gaat om een informeel gesprek tussen vertegenwoordigers van drie EU-instellingen. De Raad en het Europees Parlement onderhandelen met elkaar. De Europese Commissie treedt op als bemiddelaar.

Compromis

Doel van dit driegesprek? Een tekst die voor elk van de drie instanties aanvaardbaar is: een ‘compromistekst’, een voorlopig akkoord. Aan de kant van de Raad leidt het EU-voorzittende land de gesprekken (op dit moment, voor een half jaar: Spanje). Aan de kant van het Europees Parlement is dat de ‘rapporteur’ of ‘hoofdonderhandelaar’.

Deze compromistekst moet dan weer door het voltallige (of ‘plenaire’) Europees Parlement formeel goedgekeurd worden. Waarna de Raad, de vakministers, er nog een klap op moet geven. Wordt de tekst door de Raad én het Parlement goedgekeurd? Dan komt er een eind aan het redetwisten in de ‘schiettent‘ en is er een Europese wet. Gemiddeld duurt het dan nog twee jaar voor het een nationale wet is.

Wordt de compromistekst afgekeurd? Dan moet hij terug naar de tekentafel van de Europese Commissie, en kan het wetgevend proces opnieuw beginnen.

(Taal)weetje

In de Brusselse bubbel wordt deze ‘trialoog’ meestal ‘triloog’ genoemd. Nu is volgens Van Dale een ‘triloog’ helemaal geen gesprek tussen drie personen of groepen, maar een oog, in het bijzonder een oog dat “onwillekeurige, snelle ritmische trillingen maakt”, een trillend oog. Om allerlei vreemde misverstanden te vermijden, gaat mijn voorkeur dus uit naar ‘trialoog’.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over de schiettent en over deze zes fases in het Europese wetgevingsproces, lees je hier.