Alle wegen leiden naar kunstmatige intelligentie

2 min. leestijd
assistance medicine service robot is putting a bandage on a arm of an male patient, at home in the bedroom

Het Europees Parlement heeft een uitgebreide routekaart gepresenteerd voor kunstmatige intelligentie in de Europese Unie.

Wat nieuw is, vertelt Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks), is dat duurzaamheid nu ook in de digitale plannen mee wordt genomen. Ook de werkplaats is volgens Van Sparrentak nog een ‘gat in de digitale grondwet’. Werknemers hebben nu het recht om onbereikbaar te zijn, maar nog niet het recht om niet gesurveilleerd te worden op hun werk. Daartoe wordt opgeroepen in de routekaart.

Digitale kolonie

Het plan van de Europarlementariërs is breed en beslaat allerlei terreinen: gezondheid, infrastructuur, onderwijs, de digitale overheid, duurzaamheid, werk en industrie.

Er is 18 maanden aan gewerkt, vandaag is het plan door een grote meerderheid van de kunstmatige intelligentie-commissie goedgekeurd. Tot zijn eigen teleurstelling zat projectleider Axel Voss (CDU, Duitsland) thuis met corona op het moment suprême. Vanuit huis vertelde hij: kunstmatige intelligentie is de toekomst. En Europa moet daarin een leider zijn, vindt hij, ‘anders eindigen we als een digitale kolonie’. 

De routekaart spoort de Europese Commissie aan, om aan de slag te gaan met wetgeving. Dat doet de Europese Commissie ook nu al: er is een grote Kunstmatige Intelligentie-wet in de maak. De ideeën die vandaag zijn gepresenteerd, kunnen gezien worden als het standpunt van het Europees Parlement over hoe die wet er uit moet zien, vertelt Kim van Sparrentak.

Familiefoto

De commissie voor kunstmatige intelligentie heft zich vandaag op na de presentatie van het rapport. Voor de traditiegetrouwe ’familiefoto’ waren er niet genoeg Europarlementariërs aanwezig, in de zaal werd gehoopt op meer mensen bij de afscheidsreceptie. Eurocommissaris Margrethe Vestager komt een praatje houden, werd aangekondigd.

Digitale decennium van Europa

Dit moet het ‘digitale decennium van Europa’ worden, vindt Ursula von der Leyen (voorzitter Europese Commissie). Daar wordt dan ook hard aan gewerkt: er komt een Kunstmatige Intelligentiewet aan en er is een Digitaal Kompas in de maak. Met dat kompas koerst de Europese Unie op een digitaal vaardige bevolking en veilige digitale infrastructuur, bedrijven en dienstverlening. Het Nederlandse kabinet is enthousiast over het kompas, heeft het de Kamer laten weten, zolang het maar niet in het vaarwater komt van de eigen digitaliseringsstrategie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie