Zorgen rechtsstaat Hongarije blijven

2 min. leestijd

In het hol van de leeuw sloot hoofd van de delegatie van het Europese Parlement Gwendoline Delbos-Corfield, (Groenen/EVA) vrijdag het bezoek aan Hongarije af. Ze had nog nooit zo veel journalisten bij een persconferentie gezien. Iedereen was benieuwd wat delegatie van het Europees Parlement zou zeggen over de situatie van Hongarije.

Situatie verslechterd

Delbos-Corfield was voorzichtig. In de korte persconferentie koos ze haar woorden zorgvuldig. Toch sprak ze twee keer vrij duidelijke taal over de situatie van Hongarije.

Ze herhaalde waarom de delegatie naar Hongarije was afgereisd. De speciale commissie van het Europees Parlement wilde een beeld krijgen van de staat van de rechtstaat in Hongarije.

“We hadden zorgen in 2018 en die zorgen zijn er nog steeds,” zei Delbos-Corfield. Ze had goede reden om dat te zeggen. Het waren drie lange dagen met veel gesprekken, waarmee ze nieuwe informatie hebben verkregen.

“Een aantal mensen die we hebben gesproken heeft ons informatie gegeven die ons, de meerderheid van de delegatie, doet denken dat de situatie van de rechtsstaat in Hongarije is verslechterd.” Wel gaf Delbos-Corfield aan dat deze informatie nog verwerkt moet worden en erover gestemd moet worden in het Europees Parlement. “Dat is hoe de EU werkt.”

Orbán weigerde ontmoeting

De delegatie heeft met zo’n honderd personen gesproken en werd telkens warm ontvangen. Één belangrijk persoon hebben ze niet gesproken: premier Victor Orbán. De Hongaarse premier weigerde een ontmoeting met de delegatie van het Europees Parlement.

Wel sprak de delegatie met Gergely Karácsony, premierskandidaat van de oppositie en burgemeester van Boedapest, met de ministers van Justitie en van Binnenlandse Veiligheid, ngo’s en journalisten.

Nederlands randje

Het bezoek was drie jaar geleden gepland, nadat het Europees Parlement instemde met de start van een artikel 7 procedure tegen Hongarije. Een procedure met een Nederlands randje; gestart onder toezicht van Frans Timmermans en voor elkaar gekregen door voormalig Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks). Door het coronavirus kon de delegatie nu pas naar Hongarije.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie