Wie waren de BN-ers van afgelopen week?

3 min. leestijd
1656678 Simone Veil (Minister of Health) during A Press Conference at Elysee Palace in Paris About Family, March 9, 1977 (b/w photo) by .; (add.info.: A l\’issue du conseil des ministres, Simone Veil (Ministre de la Sante) au Palais de l\’Elysee exposant le theme de la famille a la presse avec les mesures envisagees sur ces problemes et qui seront proposees au vote du parlement, le 9 mars 1977 neg:CX9480 — Simone Veil (minister of health) during a press conference at Elysee palace in Paris about family, march 9, 1977); Photo © AGIP; .

Wat vonden onze lezers het meest interessante Nederlandse nieuws over Europa de afgelopen week? Welke Nederlanders belandden in de Europese spotlights? Welke Brusselse Nieuwe artikelen sprongen eruit? We zetten elke week de 5 best gelezen artikelen voor je op een rijtje: de BN-ers van de week.

1. Roberta Metsola

Het artikel ‘Baas in Europees Parlement maar niet in eigen buik’ over de verkiezing van de Maltese politica Roberta Metsola als de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement werd het vaakst gelezen afgelopen week. Metsola werd door haar partij naar voren geschoven, ten koste van de Nederlandse Esther de Lange (CDA). Metsola’s verkiezing stoelt op een onderling akkoord van de grote politieke fracties in het Europees Parlement. Na het overlijden van de voormalige voorzitter, David Sassoli, heeft het Europees Parlement nu sinds 20 jaar weer een vrouwelijke voorzitter. 

In haar overwinningstoespraak wijst Metsola dan ook meermaals naar Simone Veil [foto red.], de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement: “Ik sta op de schouders van reuzen. De schouders van Simone Veil.” Maar zoals Bouwmans schrijft: met de wet-Veil wordt in Frankrijk juist de wetgeving die abortus mogelijk maakt bedoeld, terwijl het anti-abortus-standpunt van Metsola de meningen verdeelt.

2. Mark Rutte

Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken gaan 30 en 31 januari naar Oekraïne, maakte Rutte bekend tijdens het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer. Dit artikel met duiding van experts bij het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en Clingendael werd het op één na vaakst gelezen, deze week.

3. Frans Timmermans

Eurocommissaris Frans Timmermans zat vandaag achter zijn bureau in Straatsburg voor een pittige videocall met de Saudi-Arabië over hernieuwbare energie en onze lezers wilden weten waarom?

4. Michiel Hoogeveen

Met verbazing las Michiel Hoogeveen (JA21) de aanbevelingen van de Conferentie over de Toekomst van Europa, een panel waarin Europese burgers hun mening geven. Het ging over transnationale kieslijsten, de Europese Raad die ‘Europese Senaat’ genoemd moet worden en het debat over een Europese grondwet. “Ik wist niet dat de burgers dit wilden,” zei Hoogeveen tijdens zijn bijdrage in het debat over het burgerpanel. De Europarlementariër vroeg zich af, zijn die burgerpanels wel representatief?

5. De ‘debutanten’ Kaag en Staghouwer

Ons nieuwe liveblog Vers van het Mes besluit deze top 5 van best gelezen artikelen van afgelopen week. Van de ochtend tot de avond bericht de hele redactie over de gebeurtenissen in Europa die voor Nederland relevant zijn. Het optreden van in Brussel debuterend minister van Financiën, Kaag en minister van Landbouw Staghouwer, trok veel interesse.

Wie worden de BN-ers van komende week?
* Minister Hoekstra gaat naar Brussel voor vergadering van de Europese Raad met de ministers van Buitenlandse Zaken mogen.
* In de Visserijcommissie wordt over de quota gestemd. Krijgen grote vissersboten (Nederlanders, vaak varend onder andere vlag) minder quota? Europarlementariër Peter Van Dalen (ChristenUnie) is het er niet mee eens.

Dus blijf ons volgen!

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie