Baas in Europees Parlement maar niet in eigen buik

3 min. leestijd
Interview of Roberta METSOLA – EP President

De Maltese politica Roberta Metsola is verkozen tot de nieuwe voorzitter van het Europees parlement. Een aanstelling die met gejuich, en toch ook wat getandenknars, werd ontvangen. De ‘consensus-kandidaat’ lijkt door haar anti-abortus-standpunt namelijk vooral de meningen te verdelen. 

Feminisme op de weegschaal

Naar aanleiding van een onderling akkoord door de grote politieke fracties in het Parlement, behaalde Metsola al in de eerste stemronde een ruime meerderheid. Na het overlijden van de voormalige voorzitter, David Sassoli, heeft het Europees Parlement nu sinds 20 jaar weer een vrouwelijke voorzitter. 

In haar overwinningstoespraak wijst Metsola dan ook meermaals naar Simone Veil, de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement: “Ik sta op de schouders van reuzen. De schouders van Simone Veil.”

Simone Veil als minister van gezondheid tijdens een persconferentie in 1977

Metsola prijst Veil voor haar doorzettingsvermogen en jarenlange strijd voor vrouwenrechten maar rept geen woord over hetgeen dat Veil wellicht het meeste kenmerkte: haar strijd voor de legalisering van abortus. De daaropvolgende Franse abortuswet uit 1975 staat nog altijd bekend als ‘de wet Veil’.

Dat de eerste zin uit elke biografie over de Franse politica ontbreekt in de speech van Metsola, markeert wellicht de hoogopgelopen spanning rond de zaak in Straatsburg (en Brussel). Een boegbeeld van het Europees Parlement dat tegen abortus is, stuit namelijk verschillende Europarlementariërs, met name feministen, tegen de borst.

“Simone Veil was groot voorvechter van abortus, Metsola helaas niet.”, zegt Vera Tax (PvdA). “Ik ben blij met een vrouw als voorzitter, maar wat betreft abortus staat haar standpunt haaks op dat waar ik elke dag voor strijd in het parlement.”

Metsola, overigens ook feministe, geeft aan dat ze het standpunt van het Europees Parlement rond abortus zal verdedigen en zich onder meer wil inzetten voor vrouwenrechten. Maar dat is volgens Europarlementariër Samira Rafaela (D66) slechts een zwaktebod. “Er moet een schepje bovenop. Het is niet progressief genoeg”, stelt ze op NPO Radio 1

Overschaduwd

Anderen, zoals Peter van Dalen (CU), stellen dan weer dat de kwestie onnodig veel aandacht krijgt. In de wandelgangen van het Parlement lijken ‘Metsola’ en ‘abortus’ inmiddels synoniemen. “Ik ben content met de keuze voor Metsola. Een zeer betrokken collega waarvan de verkiezing volledig wordt overschaduwd door de abortuskwestie: een thema waar de Europese Unie helemaal niet toe bevoegd is!”, aldus Van Dalen.

Bert-Jan Ruissen (SGP) doet daar nog een schepje bovenop: “De verkiezing van Metsola, gezien haar persoonlijke visie op abortus, is een positief signaal. Het Europees Parlement, en de Europese Unie, zijn niet bevoegd met betrekking tot het abortusbeleid, maar hopelijk groeit door haar mening wel het besef bij meer politici dat abortus geen mensenrecht is maar moord op ongeboren leven dat zich niet kan verdedigen.”