VERS VAN HET MES Liveblog

5 min. leestijd
Fishing industry in the far East of Russia. Sea of Okhotsk, Khabarovsk region.


21:00 uur: “Het is maar een diner, je moet er niet te veel gewicht aan hangen”. Aldus Sigrid Kaag over haar eetafspraak vanavond in Brussel. Na de vergadering van de Eurogroep ontmoet ze de zeven landen die in de Europese Unie bekend staan als de ‘frugals’, de zuinigen. Ooit bijeengebracht door Kaags voorganger Wopke Hoekstra als alliantie van noordelijke landen die gezamenlijk positie kozen tegenover Zuid-Europa. 

Kaag wilde niet zeggen of zij de positie van Hoekstra als aanjager van de coalitie overneemt, maar juist daarom zegt haar opmerking dat het diner slechts een van de vele ontmoetingen van vandaag is, wel iets over de accenten die zij op haar eerste dag als minister van Financiën zet.

Kaag vertelde na de vergadering van de Eurogroep aan de Nederlandse pers dat ze veel nieuwsgierigheid proefde in de zaal naar de plannen van het nieuwe kabinet. Ze zegt te hebben uitgelegd dat Nederland vele miljarden investeert, maar dat het niet betekent dat ons land principieel anders is gaan denken over het hebben van een te hoge staatsschuld: “We blijven kijken naar schuldhoudbaarheid”, zegt ze.

Gevraagd naar welk ‘nieuw elan’ ze vandaag in Brussel heeft laten zien, zegt ze: “Nieuw elan moet je verdienen en dat moet je anderen over je laten zeggen als je de resultaten hebt geleverd. Een zwaluw maakt nog geen zomer”. 

https://twitter.com/minister_fin/status/1483153700487114754?s=21

18:00 uur: De voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von de Leyen is niet bij de herdenkingsceremonie in het Europees Parlement voor de overleden voorzitter David Sassoli.

De voorzitter arriveerde vanmiddag wel in Straatsburg maar besloot terug te reizen naar Brussel nadat ze hoorde dat een van haar chauffeurs Corona had opgelopen.

Frans Timmermans is wel aanwezig namens de Europese Commissie.

17:45 uur: Zometeen om 18:00 start in het Europees Parlement in Straatsburg de herdenkingsbijeenkomst voor de overleden voorzitter David Sassoli.

17:30 uur: Minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, bezocht vandaag haar oude werkplek: het Europees Parlement in Straatsburg.

16:00 uur: Zit u ook nog te wachten op uw bestelling vanuit China? Het vrachtvervoer van en naar China raakte aan het begin van de coronacrisis flink ontregeld. Haventerminals in China gingen op slot en veel zeecontainers strandden op andere plekken dan gebruikelijk. Het sneller dan verwachte herstel van de economie en de wereldhandel zorgde echter voor een capaciteitstekort in het zeetransport. Volgens Bloomberg onderzocht de EU of de huidige regels toereikend zijn om oneerlijke praktijken of concurrentievervalsing te voorkomen in het containervervoer.

15:00 uur: De beide Nederlandse ministers die Brussel aandoen vandaag, Kaag en Staghouwer, alsmede minister Schreinemacher die in Straatsburg is, worden genoemd in een artikel van RTLnieuws over het bezit van extra woningen door 11 van de 20 ministers in Rutte-IV. Dit blijkt uit een register voor zakelijke belangen dat de bewindspersonen zelf hebben ingvuld. Staghouwer spant de kroon met 7 extra woningen.

14:00 uur: ‘Soberheid is altijd een deugd’. Dat is de boodschap van Sigrid Kaag bij haar eerste bezoek als minister van Financiën aan Brussel. Haar nieuwe collega’s in de Eurogroep willen vandaag van haar horen in hoeverre het Europees financieel beleid van Rutte-4 anders is dan dat van Rutte-3.

https://twitter.com/bovenlaurens/status/1483061165832151041?s=21

13:00 uur: Elk moment komt de nieuwe minister van Financiën Sigrid Kaag aan in Brussel voor haar eerste vergadering van de Eurogroep. Kaag was ruim een week in quarantaine vanwege een besmetting met corona. Dit is haar eerste publieke optreden sinds ze werd beëdigd als opvolger van Wopke Hoekstra. In Europa zijn de verwachtingen bij de internationale pers hooggespannen over het ‘nieuw elan’ dat de D66-leider naar namens Nederland naar Brussel zegt te willen brengen.

https://twitter.com/bovenlaurens/status/1483046426032717826?s=21

11:20 uur: De gemoederen lopen ondertussen hoog op rond een uitspraak van EPP-kopstuk Manfred Weber. Die zou in een interview hebben aangegeven dat Silvio Berlusconi, de beruchte Italiaanse politicus, een sterk leider is. Kritiek komt ook uit Nederlandse hoek:

9:50 uur: Henk Staghouwer (ChristenUnie), minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is onderweg naar Brussel voor zijn eerste vergadering over landbouwmarkten, dierenwelzijn en het Franse voorzitterschap. Opvallend: de eerste ambtshandeling van de Nederlandse minister voltrekt zich niet in Den Haag maar in Brussel. En dat op blauwe maandag, een dag van geen betekenis of het begin van een nieuw (Europees) hoofdstuk?

https://twitter.com/ministerlnv/status/1482990075935928322?s=25&fbclid=IwAR1LV16LSgGFituZC8C6dvnxby3QPi1kDhaskqrABJGEJv6b_S6fTjLp3so

Eerder deze ochtend: Nederland krijgt de complimenten van Frankrijk. Minister van Financiën Bruno Le Maire zegt in de Volkskrant blij te zijn dat het tijdperk van de begrotingshaviken voorbij is. “De bezuinigingswind die de EU decennialang geselde is gaan liggen”. Le Maire vindt dat de begrotingsregels achterhaald zijn. “Er zijn landen met een schuld van meer dan 160 procent (Griekenland) en landen met minder dan 60 procent (Nederland, Luxemburg), dat is een verschil van ruim 100 procent! Dat kunnen we niet negeren. Regels moeten gebaseerd zijn op de realiteit niet op dromen.” Le Maire zegt verder dat hij verwacht dat er aan het einde van dit jaar een einde kan komen aan de grote coronasteunpakketten. Hij is er trots op hoe Europa de coronacrisis heeft aangepakt. Niet door te bezuinigen, zoals tijdens de financiële crisis, maar juist door te investeren. Europa laat daarmee volgens hem zien dat het een continent is dat kan leren en bewijst ‘een politieke macht’ te zijn geworden.

De vergadering van de eurogroep is vandaag het eerste optreden van D66-leider Sigrid Kaag als minister van Financiën. Nederland is bereid te praten over nieuwe Europese begrotingsregels, maar Kaag zal veel vragen krijgen over wat dat concreet betekent voor de hoogte van de staatsschuld die voor het nieuwe kabinet acceptabel is.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie