Waar is Frans?

2 min. leestijd

Eurocommissaris Frans Timmermans zat vandaag achter zijn bureau in Straatsburg voor een pittige videocall met de Saudi-Arabië over hernieuwbare energie.

De jaarlijkse bijeenkomst van het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) ging niet door wegens de corona-situatie. Daarom voert Eurocommissaris Timmermans vanuit Straatsburg een bilateraal videogesprek met de minister van Energie van Saudi-Arabië.

Fossiel

Met Prins Abdulaziz bin Salman Al Saud praat hij over de energietransitie, ontwikkeling van hernieuwbare energie in Saudi-Arabië en de Europese Unie (incl. waterstof) en de follow-up van COP26.

Het zou weleens een pittig gesprek kunnen worden. Saudi-Arabië vindt dat de Europese Unie te snel fossiele investeringen stopt. Daardoor zullen energie- en olieprijzen stijgen, wat tot onrust kan leiden, zo meldt Reuters.

De Saudische minister van Energie geeft aan dat de regering daarom meer geld wil uitgeven aan het verhogen van de productie van fossiele energie.

Groene waterstof

In het gesprek zal Eurocommissaris Timmermans waarschijnlijk aandringen op het belang van de energietransitie. Timmermans is binnen de Europese Commissie verantwoordelijk voor de Europese klimaatplannen en het halen van doelen rondom het verminderen van uitstoot.

De Saoedische regering wil wel de energieproductie verduurzamen, maar niet zo snel als de Europese Unie. 

Saoedi-Arabië wil met haar ‘‘Vision 2030’’-programma een evenwichtiger energiemix bereiken: in 2030 moet het aandeel van gas en hernieuwbare energie samen 50% van het energieverbruik uitmaken. Ook wil het land leidend worden in groene waterstof.

In samenwerking met Brusselse Nieuwe stagiair Sebastian Lenders

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie