Akkoord over nieuwe voorzitter Europees Parlement

2 min. leestijd
(bron foto: iStock)

De drie grote politieke fracties in het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over de nieuwe voorzitter van het parlement. De sociaal democraten en de liberalen zullen voor de christendemocratische kandidaat Roberta Metsola uit Malta stemmen. Ze beloven als tegenprestatie dat er steun komt voor de wetsvoorstellen van Frans Timmermans over klimaat, dat de regels van de rechtsstaat zorgvuldig worden nageleefd en dat bij volgende verkiezingen er zogenoemde transnationale lijsten komen; oftewel dat er gestemd kan worden op politici uit andere landen.

Dat staat allemaal in een tien punten plan (zie onderstaand) dat de drie fracties overeen zijn gekomen. Vandaag is de stemming in het parlement en met name de sociaaldemocraten dreigden op andere kandidaten te stemmen als ze niet ook wat ze politieke genoegdoening, kregen. De sociaaldemocraten voelden zich zwaar onderbedeeld en wilden concenssies van de andere partijen.

Wat staat er in?

Behalve klimaat, de rechtstaat en andere regels zijn er afspraken gemaakt over meer samenwerking om de coronapandemie te bestrijden inclusief meer bevoegdheden voor een nieuwe autoriteit op het gebied van de gezondheidszorg (Hera genaamd). Verder moeten er strengere belastingregels komen en een socialer gezicht voor de Europese Unie door het minimumloon te verhogen en betere regels voor zogenoemde platformwerkers (van über tot maaltijdbezorgers).

De komende periode moet er eveneens een nieuw migratiepact komen, iets waar de Europese Commissie al geruime tijd mee bezig is, maar dat door politieke verschillen van mening niet van de grond komt. Bovendien moeten er meer besluiten met gewone meerderheden genomen worden, zo lezen we in het plan.

Volgens ingewijden zullen de meeste leden van de sociaaldemocraten met deze afspraken in de achterzak voor de benoeming van de christendemocraat Metsola stemmen. Probleem blijft wel het conservatieve standpunt van Metsola die tegen abortus is, maar de inhoudelijke afspraken hebben veel sociaaldemocraten, waar ook de PvdA deel van uitmaakt, over de streep getrokken.