Waar is Frans?

2 min. leestijd

Terwijl de Europarlementariërs in Straatsburg druk debatteren en stemmen over zijn van-boer-tot-bord-strategie, zit Eurocommissaris Frans Timmermans aan de andere kant van de wereld. Vandaag nog in Indonesië, morgen en donderdag in India. Wat doet hij daar allemaal, kortom het is weer tijd voor uw vaste rubriek op Brusselse Nieuwe: Waar is Frans?

Spanning van boer tot bord

De van-boer-tot-bord-strategie, de plannen van Timmermans om de voedselketen in Europa te verduurzamen, werden gisteren besproken tijdens een vergadering in het Europees Parlement in Straatsburg. Vandaag volgt de stemming over de eisen en wensen die de Europarlementariërs daarbij hebben. Morgen weten we de uitslag.

Van-boer-tot-bord is dan ook een veel besproken onderwerp: politici betwijfelen de haalbaarheid, verschillende studies wijzen uit dat er negatieve gevolgen aan vastplakken en Timmermans heeft maandenlang een rapport over de effecten van de plannen achtergehouden. Kortom: je zou verwachten dat Timmermans zijn pijlen richt op Straatsburg, maar dat doet hij niet. Waarom?

Groene missie of misser?

Als Eurocommissaris en klimaatgezant van de Europese Unie moet Timmermans verschillende agenda’s combineren. Een belangrijk onderdeel is het vertegenwoordigen van de Europese Unie in andere regio’s. Daarom zit Timmermans in Indonesië voor gesprekken met de ministers van Landbouw en Buitenlandse Zaken over de samenwerking tussen de Europese Unie en Indonesië.

Hoofdpunt op de agenda is de samenwerking op klimaatbeleid. En niet zonder reden: Indonesië heeft het voorzitterschap van de G20-top in Bali volgend jaar. Daar zal naast het herstel na corona ook uitgebreid gesproken worden over klimaatverandering.

De laatste stop is in India, waar Timmermans morgen en donderdag zal praten met academici en studenten over de mogelijkheden van zonne-energie. Ook zal hij met ministers en kopstukken uit de industrie samen zitten over klimaatverandering.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie