Waar is Frans?

2 min. leestijd

In Egypte! De klimaatpaus had geen rustdag op zondag, maar was druk in de weer in de Egyptische hoofdstad Cairo. De reden voor zijn reis was om samenwerking met Egypte vast te stellen op energiegebied en daarnaast te kijken naar de voorbereidingen van de klimaatconferentie COP27.

Dit jaar is het de beurt van Afrika om de klimaatconferentie voor te zitten, vandaar dat de regeringsleiders in november afreizen naar Egypte voor COP27. Wel leidt de keuze van Egypte tot enige kritiek. De conferentie dit jaar is cruciaal om de opwarming van de aarde tot 1,5°C te beperken, maar klimaatactivisten vrezen dat met Egypte als gastland die ambitie niet wordt gehaald. Door het huidige politieke klimaat in Egypte zijn de activisten bang dat de overheid geen protesten of kritiek geluid toe laat, waardoor de druk op de regeringsleiders zal afnemen.

Na de ontmoeting van Timmermans met de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken tweette de Eurocommissaris dat ze alles in werk zullen stellen om een ambitieus resultaat voor de COP27 te bereiken.

Samenwerking op energiegebied

Maar Timmermans kwam niet alleen naar Egypte om de COP27 te bespreken. Hij was ook op zoek naar samenwerking met Egypte als alternatieve energieleverancier, want na de inval van Rusland in Oekraïne zit de Europese Unie behoorlijk met haar handen in het haar.

Het Egyptische kabinet kondigde goed nieuws aan na de ontmoeting van Timmermans met premier Mostafa Madbouly. Egypte en de Europese Unie gaan de samenwerking op energiegebied versterken. De delegaties bespraken de mogelijke levering van vloeibaar aardgas aan Europa op korte termijn en de vraag of de Europese Unie wil bijdragen aan de bouw van een groene waterstof productiefaciliteit. Daarnaast gaat de Europese Unie Egypte helpen om toegang te krijgen tot graan tegen redelijke prijzen.

Beste beentje voorzetten

Timmermans is niet de enige die zijn beste beentje voorzet om alternatieve energiebronnen aan te boren. De Italiaanse premier Mario Draghi gaat naar verwachting maandag een gasleveringsovereenkomst met Algerije ondertekenen. En Eurocommissaris voor Energie Simson is in Wenen voor de OPEC-EU Energie Dialoog bijeenkomst, waar zij zich buigt over de hoge stijging van de energieprijzen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie