Ursula von der Leyen wil opnieuw voorzitter van de Europese Commissie worden

1 min. leestijd

Ursula von der Leyen kondigt aan dat ze nogmaals aan het roer wil staan van de Europese Commissie. Dat maakte ze bekend op een persconferentie van haar partij, de CDU, de Duitse christendemocraten. De CDU is onderdeel van de Europese christendemocratische fractie EVP. De leiding van de CDU heeft unaniem besloten haar voor te dragen als kandidaat, zei partijleider Friedrich Merz. Hij prees Von der Leyen voor het samenhouden van de EU tijdens de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. 

Hoewel ze nu naar voren is geschoven, betekent dat nog niet dat ze automatisch weer voorzitter van de Europese Commissie wordt. Allereerst moet Europese christendemocratische fractie er in maart over stemmen. En na de Europese verkiezingen moeten alle lidstaten het eens worden.

Wel heeft ze een sterke positie, gezien haar fractie, de EVP, waarschijnlijk weer de grootste wordt in het Europees Parlement. Als voormalig Duitse minister van Defensie past ze ook goed in het plaatje, gezien de conflicten wereldwijd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie