Waar is Frans?

Hollanders zitten graag op de fiets. Nederland is het enige land ter wereld dat meer fietsen telt dan inwoners. Door de coronacrisis pakten ook andere  Europeanen steeds vaker de tweewieler. Meer dan 2300 kilometer aan fietspaden zijn er in Europese steden tijdens de pandemie aangelegd. Het fietsgebruik is niet alleen goed voor de volksgezondheid en de economie in Europa, maar ook essentieel om klimaatdoelstellingen te halen, zoals het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen als CO2. Niet raar dus dat Eurocommissaris Frans Timmermans een verhaal houdt op de openingsdag van de jaarlijkse fietstop Velo-City 2021 in Lissabon.

Het is een top voor iedereen die betrokken is bij beleid, promotie, onderzoek en de industrie. Er wordt kennis gedeeld en de nieuwste innovaties worden getoond. Ook het fietsplatform Amsterdam Bike City is in Lissabon. Belangrijkste doel is het promoten van de fiets als duurzaam en gezond vervoermiddel voor iedereen.

Meer laadpalen voor E-bikes

Timmermans gaat in op de vlucht die het fietsen in Europese steden heeft genomen. Hij benadrukt het belang van goede infrastructuur. Want naast het aanleggen van fietspaden is het ook belangrijk om stallingen en laadpalen voor e-bikes neer te zetten.

Landen die meer geld willen uitgeven aan de fiets als vervoermiddel kunnen geld krijgen uit het Europees Herstelfonds, waarmee de Europese Unie de economische klap van de Covid-19 wil opvangen.

Uit onderzoek van de Europese Fietsersbond blijkt dat bakfietsen 20% van de bestelauto’s in stedelijke gebieden kunnen vervangen. En fietsen levert ook nog geld op: zo’n 150 miljard euro aan voordelen, waarvan 90 miljard euro aan positieve externe effecten voor het milieu, de volksgezondheid en infrastructuur. Daarnaast zorgt de fietsindustrie voor honderdduizenden banen en worden de jaarlijkse inkomsten uit toerisme in de EU geschat op 44 miljard euro.

Nederland is één van de fietsvriendelijkste landen van Europa, maar ook in de Portugese hoofdstad komen er steeds meer fietspaden en is het leuk fietsen op het Expo’98 terrein bijvoorbeeld. Het is dan ook jammer dat Timmermans via een een videoverbinding vanuit Brussel spreekt, want een fietstochtje op de brede promenades – waar geen auto’s mogen komen – is een ware verademing als je even de mediterrane sfeer wil proeven om te ontsnappen aan de hectiek van de conferentie.

De top duurt tot 9 september